Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Online sekschantage: profielfoto's van meisjes uit Tilburg gebruikt op schimmige website

TILBURG - Foto's van Brabantse meisjes zijn gebruikt voor online sekschantage op Twitter. Deze foto's, van onder andere meisjes uit Tilburg, moesten mannen verleiden om geld te betalen in ruil voor seks. Uiteindelijk betaalden honderden mannen. Dit blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.

Een verslaggeefster van de omroep deed zich wekenlang voor als man op Twitter onder de naam 'Willem' en ging undercover om erachter te komen hoe de oplichters werken. Ze vond veel seksprofielen met selfies van nietsvermoedende meisjes. Meestal kwamen ze van openbare Instagramaccounts.

De foto's van de meisjes uit Tilburg en Helmond stonden bij een seksprofiel onder een andere naam. Altijd met de mededeling dat ze 'erg opgewonden zijn'. 

Vooraf betalen

De verslaggeefster van de omroep is ingegaan op zo'n advertentie, waar de naam 'Bibi' boven stond. Voor 100 euro mocht 'Willem' twee uur op bezoek komen. Maar bij aankomst bleek  dat het bezoekadres, een huis in Breda, te koop stond. De 100 euro was vooraf al betaald.

Bij de tweede poging geeft de verslaggeefster aan pas te willen betalen bij aankomst. Op dat moment wordt ze geblokkeerd door de website. De website zou ook diensten verlenen als webcamshows, waarbij altijd geldt: vooraf betalen.

Schaamte

Uit het onderzoek blijkt dat er zeker honderd mannen gechanteerd zijn om geld te betalen. Ze hebben geen aangifte gedaan, omdat ze zich schamen of denken dat de politie niets voor hen kan betekenen.

Een woordvoerder van de politie heeft gemeld dat zeker vijf meisjes aangifte hebben gedaan, nadat ze erachter kwamen dat hun foto's werden gebruikt door de website. Maar, zo blijkt uit het onderzoek, zijn er van veel meer meisjes foto's gebruikt. Velen weten niet dat hun foto's bij de profielen op de website te zien zijn.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.