Volledig scherm
Superstedeke zit in een voormalig schoolgebouw, verscholen tussen de Lange Nieuwstraat en de Stedekestraat. © Joost Goutziers BD

Onrust bij Superstedeke: woningen in oude school, ateliers verdwijnen

TILBURG - In Tilburg komen ateliers bij, maar gaan er ook weg. Voor kunstenaars die werken in atelierverzamelbouw Superstedeke aan de Stedekestraat loopt het huurcontract in 2020 af. Eigenaar Van der Weegen wil de voormalige school ontwikkelen. Het gebouw zal gespaard blijven. Waarschijnlijk komen er woningen in. In de school werken zeventien kunstenaars. Drie van hen wonen daar ook.

De voormalige Tarcisiusschool is vijftien jaar geleden door de gemeente verkocht aan Van der Weegen. Daarbij is bedongen dat de kunstenaars er tot 2020 mochten werken. Die termijn loopt op zijn eind. Dat bevestigt Chantal Gulickx van Van der Weegen: ,,De overeenkomst is eindig. De school is een mooi gebouw en we hebben het goed onderhouden. We willen ontwikkelen en denken aan woningen.Maar als iemand een bijzonder plan heeft dan staan we daar voor open."

Ton Lammers heeft een atelier in Superstedeke en woont daar ook. Hij wil net als de andere kunstenaars graag blijven zitten en bevestigt dat er onrust is ,,Onze huur loopt in 2020 af, maar er is een antispeculatiebeding, Dat loopt af in 2023, eerder mag niet worden ontwikkeld." 

Lammers verwacht dat het hele gebied bij Superstedeke op de schop gaat. Dat loopt dan van de Aldi aan het Wilhelminapark tot aan de Lange Nieuwstraat. De grond en gebouwen in het gebied zijn van meerdere eigenaren. 

Volledig scherm
Superstedeke © Joost Goutziers BD

Tijdens de Cultuurnacht opende Superstedeke ook de deuren. In 2016 was een concert van Afrikakoor Cunene in de tuin. Zie het filmpje. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.