Volledig scherm
Koningsoord Berkel-Enschot © Jan van Eijndhoven

Ons Koningsoord: geopend, maar nog niet af

BERKEL-ENSCHOT - Ons Koningsoord wordt zaterdag officieel geopend, maar het werk is nog niet af. ,,We hebben ons enigszins vergist in de opleverdatum",  zegt projectleider Arthur Smits van Roozen van Hoppe. 

De opening van de eerste fase van Berkel Enschots nieuwe dorpshart was lang geleden al geprikt op 30 september, de laatste dag van burgemeester Noordanus in Tilburg. Hij verricht de eerste handeling zaterdag samen met commissaris van de Koning Wim van de Donk. 

Ons Koningsoord wordt gevormd door renovatie van het voormalige Trapistinnenklooster en een nieuwbouwcomplex voor senioren. Beide gebouwen staan via een glazen gang met elkaar in verbinding.

Akoestiek

Vooral in de voormalige abdij, een Rijksmonument, moet ook na de opening nog veel werk worden verzet.  Naast restaurant Hemels Eten en Drinken en appartementen voor starters, is dat het nieuwe onderkomen voor sociaal-cultureel centrum de Schalm. ,,Vooral voor de gebruikers van de Schalm moeten we nog een aantal zaken oplossen. We hebben beloofd dat voor 1 januari alles in orde is", zegt Smits.

Belangrijk probleem is de akoestiek in de zogeheten Kapittelzaal en in de voormalige kerkzaal. Roozen van Hoppe gaat dat met geluidsabsorberend materiaal trachten op te lossen. Smits: ,,Het is voortdurend zoeken tussen gebruiksvriendelijkheid en de eisen die vanuit de Omgevingscommissie en de Rijksdienst voor Monumentenzorg worden gesteld."

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Koningsoord Berkel-Enschot, Hemels eten en drinken © Jan van Eijndhoven

Afscheiding

In de kerkzaal is het onderkomen van de bibliotheek op ingenieuze wijze gecombineerd met de grote zaal van de Schalm. Gestudeerd wordt nog op een mobiele afscheiding tussen de verschillende ruimtes om onderlinge overlast te beperken. Op de vide in de kerkzaal komt nog een tribune waarop extra bezoekers bij grotere evenementen kunnen zien wat er beneden op het podium gebeurt. 

De ontwikkeling van Koningsoord en de renovatie van het klooster hebben al een voorgeschiedenis van vijftien jaar. Roozen van Hoppe wil in het kloostercomplex een 'kloostercommunity 2.0' creëren. Ertegenover gaat Heijmans een nieuw winkelcentrum bouwen en moeten successievelijk 800 woningen van de grond komen.   

Volledig scherm
Koningsoord Berkel-Enschot, bridge en biljarten in de kelder © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Ons Koningsoord in Berkel-Enschot; nieuw en oud met elkaar verbonden. © Beeld Werkt

Tilburg e.o.