Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik herrijst op 'buitentje' langs de Gilzerbaan in Tilburg

TILBURG - De geschiedenis van een provisorische onderduikkapel uit de oorlog komt aan de Gilzerbaan weer tot leven. Anders dan in de oorlog krijgt 'Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik' nu wél een publieksfunctie.

Volledig scherm
Het originele, vergane Mariabeeld, gemaakt door Frans Siemer, dat in de kapel van Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik stond. © RAT

Laatst vond Hein van Nunen nog een stukje witte kalk in de bossen van wat hij 'mijn buitentje' noemt. Toen hij als jongetje op het familiedomein aan het ravotten was, gebeurde dat ook geregeld. ,,Dan zei mijn vader: dat is een stukje Maria." Onze Lieve Vrouwe van de Goede Duik, zo heette Maria hier op Moerle, de officiële naam van het landgoed aan de Gilzerbaan. Ze heeft haar werk gedaan. De Duitsers hebben nooit de studenten gevonden die hier in de oorlog onderdoken om aan dwangarbeid te ontkomen (zie Regionaal Archief Tilburg). Het waren, net als de vader van Hein van Nunen, keurig roomse jongens. Nog tijdens de oorlog bouwden ze van dennenhout een kapel om de zegen van Maria af te smeken. Pater Frans Siemer ('De Siemer') maakte het Mariabeeld. Architect Jos. Bedaux tekende voor het ontwerp.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.