Volledig scherm
ANP Kippa

Ook Dongenaar zwijgt in rechtszaak rond Satudarah

* UPDATE 10.13 UUR * BREDA - In het proces tegen de leiders van motorclub Satudarah stonden maandag een van de Litouwse medeverdachten en een 64-jarige Dongenaar terecht. Justitie staat in het tien dagen durende proces voor de taak om te bewijzen dat een aantal prominente Satudarah-leden -onder wie de twee Tilburgs/Molukse broers M.- in synthetische drugs deden met een groepje Litouwers.

Hun vermeende leider, een 46-jarige man die in Limburg woonde, stond maandag terecht. Hij was zelf niet aanwezig bij de zaak. Een Dongenaar, in wiens gehuurde loods aan de Eindsestraat een grote hoeveelheid drugschemicaliën werd gevonden, kwam wel opdagen. De man besloot, net als een eerdere verdachte in de zaak, te zwijgen. Chemicaliën en wapens
Getuigen zeiden dat ze al langer een 'penetrante geur' roken bij de loods. In het pand werden uiteindelijk 16 jerrycans met grondstoffen voor xtc gevonden. In een vakantiehuisje in Lage Zwaluwe, dat ook gehuurd werd door de Dongenaar, vond de politie een gele plastic overall en jerrycans. Volgens het NFI zat in de gevonden jerrycans onder meer amfetamine en zwavelzuur.

In een afzuigkap van een door de man uit Dongen gehuurde caravan vond de politie een zwarte revolver. In een grijze sok lagen een demper en patronen. In een tuinhuisje naast de caravan lag ook nog een geweer.

Volgens de rechtbank heeft de Dongenaar een 'omvangrijk strafblad'. Met celstraffen voor drugs- en wapenbezit. De man zelf ontkent betrokkenheid. ,,Ik ben mantelzorger voor mijn vrouw, die heeft me hard nodig. Vroeger was ik misschien wat onrustiger, maar nu wil ik niet meer met zulke zaken in aanraking komen." Volgende week maandag maakt justitie bekend wat voor straffen ze eist tegen alle verdachten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.