Volledig scherm
Een van de bedreigde mozaieken, een ontwerp van Gé Verhulst. © Werkgroep Monumentale Kunst

Oppositie: mozaieken stadskantoor alsnog redden

TILBURG - Alle mozaieken van het Tilburgse stadskantoor moeten alsnog voor vernietiging worden behoed. Dat bepleit de voltallige oppositie in de gemeenteraad in vragen aan B en W.

De oppositie vreest dat het voor twee werken fatale besluit tijdens het zomerreces van de raad wordt genomen. De PvdA, LST, SP, Groep Oerlemans, Lokaal Tilburg en 50-Plus pleiten ervoor dat de raad zich eerst kan uitspreken over 'dit ingrijpende besluit'.  De sloop en ontmanteling van het gebouw worden tijdens het reces voltooid.    

De 'werkgroep monumentale kunst' van Erfgoedvereniging Heemschut pleitte in februari in het Brabants Dagblad al voor behoud van de mozaieken in het stadskantoor. Dat was aanvankelijk ook het plan, maar toen bleek dat drie werken op een asbesthoudende drager zitten, haalden B en W alsnog een streep door het voorstel om de werken te herplaatsen. ,,Onze beleidslijn is dat we honderd procent asbestvrije gebouwen willen", stelde het college destijds.  

Uniek ensemble

De werken zijn onderdeel van een 'landelijk uniek ensemble van monumentale kunstwerken', stelt de werkgroep die nu de raadsleden heeft gealarmeerd. Ze sieren al  tientallen jaren de trappenhuizen in het kantoorgedeelte van 'de zwarte doos'. Veel andere kunstwerken die destijds speciaal voor het stadskantoor werden ontworpen krijgen wel weer een plaats in het herbouwde stadhuis. 

tekst loopt door onder afbeelding

Volledig scherm
De aanvankelijke opzet voor herplaatsing van de glasmozaieken bij een trappenhuis op de begane grond. © DEDRIE Architecten

Volgens de Werkgroep Monumentale Kunst kan de moziekkunst veilig worden herplaatst. Ze liet restaurator Arno van Sabben daarvoor in overleg met asbestdeskundigen een plan maken. ,,Natuurlijk gaat gezondheid van mensen altijd voor, maar het asbest kan worden geïmpregneerd en is dan voor tenminste honderd jaar weer honderd procent veilig", aldus Norman Vervat van de werkgroep eerder in het BD.  

Tilburg e.o.