Volledig scherm
Tilburg Unversity. © Tilburg University

'Oud-decaan Tilburgse universiteit verduisterde ruim een miljoen euro'

TILBURG - Tilburg University heeft aangifte gedaan tegen oud-decaan Arie de Ruijter wegens verduistering en valsheid in geschrifte. De voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, Koen Becking, bevestigt de aangifte aan het radioprogramma Argos van de VPRO, VARA en Human. Volgens ingewijden heeft De Ruijter meer dan een miljoen euro laten uitbetalen aan bedrijven van familieleden.

Professor De Ruijter was van 2007 tot 2015 decaan van de faculteit Humanities van Tilburg University. Hij was ook verantwoordelijk voor de begeleiding van promovendi. Vanwege de grote werkdruk kreeg hij van de universiteit toestemming om een deel van de begeleidingswerkzaamheden uit te besteden.

Pedicure
De Ruijter schakelde voor deze begeleidingsactiviteiten het bedrijf I’Solo Tisera in Gorinchem in, gespecialiseerd in pedicure en andere cosmetische behandelingen, ontdekte Argos. Het bedrijf staat op naam van de partner van de dochter van De Ruijter’s zus. Nadat er intern vragen werden gesteld over de omvang van de uitgegeven bedragen, en of deze werkzaamheden niet openbaar zouden moeten worden aanbesteed, schakelde De Ruijter een tweede bedrijf in: Thoben Research & Consult. Dit bedrijf stond op naam van de zoon van de zus van De Ruijter.
Meer dan een miljoen
Volgens ingewijden zou De Ruijter meer dan een miljoen euro aan deze twee bedrijven hebben laten uitbetalen. De universiteit wil het precieze bedrag niet noemen. Maar als Argos de som van een miljoen euro aan het college van bestuur voorlegt, bevestigt voorzitter Koen Becking dat het om 'aanzienlijke bedragen' gaat. ,,En dat is dus belastinggeld. Dat is echt buitengewoon vervelend als dat zo is. Daar baal ik ontzettend van.” De Ruijter benadrukt dat hij werkzaamheden altijd naar volle tevredenheid van zijn opdrachtgevers heeft verricht. ,,Weet je wat ik denk? Dit is het lot van een uitslover. Ik heb de universiteit door mijn activiteiten tonnen (aan promotiebonussen, red.) opgeleverd. Dat is ook deel van het verhaal.” 'Irrelevant gegeven'
Per afgeronde promotie ontving de universiteit omstreeks 90.000 euro van het ministerie van OCW. De Ruijter stelt dat schoonheidssalon I’Solo Tisera 'goed was in hem ondersteunen en in het zoeken naar literatuur', maar wenst daar verder geen details over te geven. Ook niet of de medewerkers enige vorm van wetenschappelijke opleiding hebben genoten. Dat het bedrijf eigendom was van de echtgenoot van zijn nicht vindt hij 'een totaal irrelevant gegeven'. ,,Waar het om gaat is hun deskundigheid. En die deskundigheid heeft zich bewezen in de begeleiding van al die promoties die tot een goed einde zijn gekomen.” Zonder inschakeling van deze bedrijven waren volgens hem al die promoties niet afgerond.
Aangifte
De leiding van Tilburg University laat weten dat het deze onregelmatigheden anderhalf jaar geleden zelf ontdekt heeft. ,,Sindsdien hebben wij grondig intern en extern onderzoek laten verrichten naar de gang van zaken, waarbij gekeken is naar zowel de financiële achtergronden alsmede zaken rond wetenschappelijke integriteit." Naar aanleiding van het onderzoek heeft de universiteit op 15 april 2016 aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. De universiteit heeft de zaak bewust niet eerder naar buiten gebracht. ,,Bij het handelen rond deze casus heeft de leiding van Tilburg University het principe gevolgd dat de privacy van betrokken personen voorop moet staan vanuit de overweging van goed werkgeverschap. Om die reden heeft de universiteit tot nu toe afgezien van het openbaar maken van details over deze zaak", schrijft de universiteit in een persbericht.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.