Volledig scherm
Overzicht van de zaal met 139 kunstwerken in Park, Tilburg. © René Korten

Over de doden niets dan goed

TILBURG - Het is een mooi en succesvol concept dat kunstenaars René Korten, Reinoud van Vught en Michael de Kok hebben ontwikkeld. Nothing but Good is een blog waarop kunstenaars uit de hele wereld laten zien door wie ze worden beïnvloed. Voor de tweede keer is het ook een tentoonstelling in Park in Tilburg, het kunstenaarsinitiatief waar Korten en Van Vught deel van uitmaken. 

Maar liefst 139 kunstenaars reageerden op de vraag van het Tilburgse trio om een a4-tje in te leveren met daarop een werk geïnspireerd op of verwijzend naar een overleden kunstenaar. Vandaar ook de naam van het blog: over de doden niets dan goed.

Een groot aantal kunstenaars maakte speciaal voor deze expositie een nieuw werk. Er zijn onder de deelnemers bekende kunstenaars als Rinus van de Velde, Johan Tahon en Toon Verhoef. De meeste deelnemers hielden zich aan de opdracht: een werk ter grootte van een a4. Die strakke opzet komt de expositie ten goede. De eerste Nothing but good-expositie, bijna vier jaar geleden, kenmerkte zich door een nogal rommelige presentatie. Maar nu slingert zich als een eindeloze slang een grijze baan door de ruimte waarop het door de kunstenaars gemaakte werk een plaats kreeg. Daaronder een kleine afbeelding van een werk van de dode kunstenaar plus een korte tekst.

Auto-ongeluk

De expositie stopt aan het einde van de slinger met het oudste werk: een grottekening van circa 35.000 jaar terug waar de Brit Damien Meade zich door liet inspireren. Het beginpunt is ook opvallend. Bert Lodewijks koos een werk van Jeroen Bodewits uit 2013. Bodewits was in 1991 een van de klasgenoten van Lodewijks op Sint Joost in Breda. Hij stierf na een auto-ongeluk op de Antwerpse Ring in de zomer van 2014. 'Ik denk dat mijn klasgenoten van 1991 belangrijker zijn geweest voor mijn ontwikkelingen dan de kunstenaars die nu in galeries en musea hangen', noteert Lodewijks. De meesten van zijn klas van ‘91 zijn niet meer actief in de schilderkunst. Bodewits is de enige die overleed. 'Ik krijg nog koude rillingen als ik terugdenk aan zijn ongeluk', schrijft Lodewijks.

Met 139 kunstenaars is Nothing but Good deel II bijna drie keer zo groot als die van 2014. Het bezwaar tegen de expositie van destijds is ook nu nog manifest. Het is en blijft een stevige kluif waarbij de gekozen vorm van tekst en beeld door de hoeveelheid als snel vermoeiend is. Hoe interessant als expositie ook, eigenlijk komt Nothing but good vooral tot zijn recht als blog waar het in kleine stukjes geconsumeerd kan worden. Als expositie schiet het zijn doel voorbij.

139 x Nothing but good, Park, Wilhelminapark 139, Tilburg, te zien t/m 11 maart,

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.