Volledig scherm
Bewoners van het buitengebied in Berkel-Enschot zijn het niet eens met de sluiting van twee spoorwegovergangen. © Jan van Esch

Overwegen Berkel-Enschot blijven toch open

BERKEL-ENSCHOT - De overwegen bij De Kraan en de Raadhuisstraat in Berkel-Enschot blijven in ieder geval de komende jaren open. Dat blijkt uit een nieuw voorstel over de verkeersontsluiting van de nieuwe wijk Koningsoord in het dorp.

Aanvankelijk zouden beide overwegen in 2018 sluiten, aangezien de ontsluitingsweg pal tegen het spoor geen ruimte zou laten voor de overwegen. Tegen dit voornemen kwamen vooral mensen uit het buitengebied van Berkel-Enschot in het geweer. Zes bewoners spraken in tijdens de raadscommissie vestigingsklimaat. Zij stelden dat ze door het sluiten van de overwegen afgesloten worden van het dorp.

Daarop besloot de commissie de ontsluiting los te koppelen van het plan Koningsoord. Het college van B en W onderkent nu ook dat die verbinding tussen dorp en buitengebied waardevol is. Ook stelt ze dat het afsluiten van de overwegen nooit een doel op zich is geweest. De overweg bij de Raadhuisstraat wil het college overigens op termijn alleen open houden voor niet-gemotoriseerd verkeer. Het openhouden van de overweg voor alle verkeer zou te veel implicaties hebben voor het gehele plan.

Het collegevoorstel is onderwerp van gesprek tijdens de extra raadscommissie vestigingsklimaat op maandag 28 november en de reguliere raadscommissie vestigingsklimaat van 5 december. Tijdens de raadsvergadering van 19 december beslist de gemeenteraad over het voorstel.

Tilburg e.o.