Volledig scherm
De Korvelse kerk in 1962. © Regionaal Archief Tilburg

Parochianen eren Korvelse kerk in Tilburg met boek

TILBURG - Tilburgers Corrie Vervest, Harry Spijkers en Albert de Jong vonden dat de geschiedenis van hun parochie een boek verdiende. Zondagmiddag, wanneer de kerk op Korvel in Tilburg-Zuid te bezichtigen is, verschijnt de vrucht van hun arbeid: ‘Geloven op Korvel 1850-2012’.

Het is een uitgave geworden met veel illustraties en verhalen over het kerkgebouw en de voorloper daarvan, de ontwikkeling van de parochie en het parochieleven, de pastoors, de kerkelijke kunst en de makers van die werken. En – het is bijna symbolisch, want de Korvelse kerk gaat per 1 januari nagenoeg dicht – de nabijgelegen begraafplaats.

Dat de drie schrijvende parochianen zo veel boven water hebben gekregen, is best opmerkelijk te noemen, want ze moesten het in ieder geval zonder een belangrijke bron zien te stellen. "In 2013 is namelijk een brandkastje gestolen met daarin de memorialen. Dat waren een soort logboeken waarin verschillende pastoors hadden vastgelegd wat er vanaf het begin van de parochie allemaal was gebeurd”, vertelt Albert de Jong. "Daarmee is 160 jaar geschiedenis verdwenen.”

Volledig scherm
De Korvelse kerk in de jaren '30 © Regionaal Archief Tilburg

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.