Volledig scherm
Joost van der Werf geeft zijn filmplannen aan Freek Verhaaf, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg en Paul Staps, voorzitter van de Lustrumcommissie 5x11. © Carnavalsstichting Tilburg

'Pòttekèèker' in Kruikenstad: documentaire over Tilburgs carnaval

KRUIKENSTAD – Documentairemaker Joost van der Werf uit Tilburg gaat de komende carnaval in Kruikenstad vastleggen. Dit doet hij samen met zijn team ter ere van 55 jaar openbaar carnaval. Hij is door Carnavalsstichting Tilburg geïnstalleerd als 'Pòttekèèker'. 

Volgens Van der Werf is de carnavalsfilm een uitgelezen kans om het verhaal van carnaval in Tilburg breder te vertellen. ,,In deze documentaire ga ik op zoek naar de wereld die carnaval heet en die groter is dan mijn groepje feestende vrienden. Door de ogen van een aantal Kruiken en Kruikinnen geven we een blik op hele verschillende manieren van het beleven van carnaval in Kruikenstad”, legt hij uit.

Verschillende invalshoeken

Van der Werf en zijn team gaan aan de hand van vijf invalshoeken een kijkje geven in het Tilburgse carnaval. Elk verhaal volgt een persoon of groep carnavalsvierders. Wagenbouwers laten zien dat het werk voor de prachtige praalwagens al vroeg in het seizoen begint.

De documentaire laat ook duidelijk zien dat een carnavalsvereniging met routiniers en een club jonge meiden op een verschillende manier carnaval vieren. Daarnaast wordt de Raad van Elf gevolgd door en krijg je een kijkje in het leven van een 73-jarige carnavalsveteraan. Tot slot laat de voorzitter van de commissie Festiviteiten van de Carnavalsstichting Tilburg de ‘Groen-Oranje trots’ zien.

Pòttekèèker 

In de Bouwhal, waar aan de nieuwe praalwagens wordt gewerkt, is Van der Werf geïnstalleerd als 'Pòttekèèker'. Patrick Stalpers van de Carnavalsstichting Tilburg is blij met de filmplannen.  ,,We willen dat een breder publiek zicht krijgt op hoe we in Kruikenstad carnaval vieren, hoe vriendschappen mensen verbinden en hoe ieder voor zich tradities, protocollen en gebruiken beleeft."

Op zaterdag 28 oktober is het team van Van der Werf begonnen met filmen en dit hele carnavalsseizoen is hij in zijn Pòttekèekers-kiel te zien in Kruikenstad. De documentaire gaat op 19 januari 2019 in première. 

Volledig scherm
Kruikenkiel van de ‘Pòttekèèker’, die dit jaar met cameraploeg in Tilburg rondloopt. © Carnavalsstichting Tilburg
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.