Volledig scherm
De Pieter Vreedestraat heeft volgens de gemeente als winkelstraat geen toekomst. © John Schouten / Beeld Werkt

Pieter Vreedestraat gaat dicht

TILBURG - De Pieter Vreedestraat wordt onttrokken aan het openbaar verkeer. De verbinding heeft als winkelstraat in de ogen van de gemeente geen toekomst meer. 

Plan van de gemeente is om de straat aan de kant van de Heuvelstraat dicht te bouwen met een of meer nieuwe winkelruimtes. ,,Uiteraard doen we dit in overleg met de stad, belanghebbenden en de vastgoedeigenaren", schrijft wethouder Erik de Ridder namens het college in een brief aan de gemeenteraad. 

De belangrijkste eigenaars zijn Wereldhave, Gimbrère en - op een cruciaal plekje - ook Walco. Met de laatste partij ligt de gemeente in de clinch over de Frederikstraat, de nieuwe verbinding bij Hudson's Bay die de definitieve doodsteek betekende voor de Pieter Vreedestraat. 

Olifantenpaadje

De Pieter Vreedestraat - aangelegd toen het Pieter Vreedplein werd herontwikkeld - is nooit tot bloei gekomen. ,,Dat komt vooral doordat er maar aan een kant winkels zitten", stelt De Ridder. Bezoekers gebruikten vooral 'het olifantenpaadje' door V&D om van het plein naar de Heuvelstraat te komen. Pas toen dat warenhuis het loodje legde, had de Pieter Vredestraat een kortstondige opleving. Maar tot leedwezen van Roy Donders en de zijnen droogde de bezoekersstroom op toen de Frederiksstraat werd geopend.  

Aan de kant van het Pieter Vreedeplein blijft de straat wel open. Dat is onder meer nodig omdat de woningen boven enkele winkels bereikbaar moeten blijven. ,,We zoeken nog een oplossing om dat goed in te vullen."

B en W hebben ook een aantal andere besluiten genomen om het plan voor de herstructurering van het kernwinkelgebied te kunnen afronden. Die kosten de gemeente samen nog eens 2,3 miljoen euro, bovenop de slordige 30 miljoen die daarvoor al waren uitgetrokken. Meer daarover donderdag in het Brabants Dagblad. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.