Volledig scherm
Impressie van de grote tuinkamers voor de LocHal © Gemeente Tilburg

'Plantenbak van ton' voor 'mooiste bieb van het land'

TILBURG - Onomstreden zijn ze niet,maar de LocHal in de Spoorzone wordt ook aangekleed met een of meer kolossale 'tuinkamers'. De gemeenteraad besloot maandagavond in meerderheid daarvoor een ton uit te trekken. 

Er komen in elk geval een of meer bakken van 3,5 meter breed en 25 meter lang die rijkelijk van kleurige planten worden voorzien. Die moeten niet alleen het 'oog strelen' maar ook zorgen voor een beter binnenklimaat in wat de huiskamer van de stad moet worden.    

De Lijst Smolders, de VVD, de PvdA en de TVP stemden tegen het voorstel. Roel Lauwerier (VVD), sprak schamper van 'een plantenbak van een ton', volgens hem moet de bibliotheek zelf voor de inrichting zorgen. Peter van den Hoven (LST) deelde een steek onder water uit aan verantwoordelijk wethouder Berend de Vries (D66, Spoorzone). ,,Onbegrijpelijk dat het college weer om geld durft te vragen voor de LocHal. Misschien is dit wel uw afscheidscadeau aan de bieb." 

Meenemen

Volledig scherm
Cécile van Berkel © Gemeente Tilburg

De PvdA heeft er vooral moeite mee dat de kosten worden gehaald uit het budget van vergroening van de 'stenige buitenruimte' van de Spoorzone. Bea Mieris diende een motie in om - in plaats van deze designvoorziening - Tilburgers te vragen zelf planten mee te nemen om hun huiskamer aan te kleden. Die haalde het niet.

Volgens De Vries gaan de tuinkamers niet ten koste van de verdere groenambities voor de Spoorzone. De meerderheid van de gemeenteraad is enthousiast. ,,Het is niet zomaar een bloembak of een tuintje", zei C
écile van Berkel (CDA). Zij wees op de glazen zaal uit de Beurs van Berlage en de textielen doeken die straks samen met de tuinkamers dit 'ontmoetingspunt voor de stad gaan sieren. ,,Een prachtige afsluiting van deze raadsperiode". Volgens Peter van Gool  (D66) herbergt de LocHal eind dit jaar 'de mooiste bibliotheek van Nederland'. ,,Daar kan dit mooi aan bijdragen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ChristenUnie na onrust in Eindhoven en Tilburg: 'Wij kiezen voor de roetveegpiet’

  Christen­Unie na onrust in Eindhoven en Tilburg: 'Wij kiezen voor de roetveeg­piet’

  EINDHOVEN/TILBURG - Als het aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ligt, omarmt Nederland de roetveegpiet. ,,Die heeft alles in zich om de Piet van ons allemaal te worden’', schrijft de voorman van de kleinste coalitiepartij in de Tweede Kamer op Facebook. ,,Deze Piet is de triomf van de polder. Hij heeft z’n roetvegen te danken aan een traditioneel element van het Sinterklaas-verhaal: de schoorsteen.’'
 2. Burgemeester Weterings tevreden over Sinterklaasintocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’
  VIDEO

  Burgemees­ter Weterings tevreden over Sinter­klaas­in­tocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’

  TILBURG - Burgemeester Theo Weterings stelt dat de gemeente Tilburg de juiste keuze heeft gemaakt door de demonstratie tegen Zwarte Piet niet toe te staan langs de route van de Sinterklaasintocht. Hij betreurt het dat een groep tegenstanders de toegestane demonstratie alsnog probeerde te verstoren. ,,Maar je had er niet aan moeten denken als dit incident zich in het centrum langs de route had afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.