Volledig scherm
Politiecursus Pro Actief Signaleren op en rond het station in Tilburg. Agenten in uniform zijn bewust zichtbaar aanwezig op het station. © Johan Wouters

Politie speciaal opgeleid voor beveiliging Koningsdag in Tilburg

BREDA/TILBURG - De politie Zeeland-West-Brabant zet een nieuw wapen in tegen terroristen en criminelen: proactief signaleren. De 'super effectieve' methode wordt volgende week met Koningsdag in Tilburg al toegepast. 

Ze stelt politiemensen in staat om bijvoorbeeld burgers met kwade bedoelingen vroegtijdig uit een mensenmassa te pikken.

De eerste resultaten bewijzen volgens de politie dat de uit Israël overgewaaide methode werkt. ,,Bij oefeningen op bijvoorbeeld NS-stations in Breda en Tilburg hebben agenten meteen al verdachten aangehouden, onder wie een winkeldief'', schetst politiedocent gevaarbeheersing Sjoerd van Seeters. 

Alle 2.500 agenten van de politie Zeeland-West-Brabant krijgen de PAS-cursus dit jaar. In de eenheden Oost-Brabant en Rotterdam zijn de manschappen al opgeleid. Mogelijk volgt de rest van Nederland later.

Bijzonder aan PAS is dat de politie het publiek niet alleen gadeslaat, bijvoorbeeld bij evenementen met een veiligheidsrisico, maar zelf reacties uitlokt. Dat doet ze door geüniformeerde agenten opvallend te posteren en mensen die opvallend of verdacht reageren meteen te bevragen.

Bij recente oefeningen in Tilburg en Breda reageerde het publiek positief op de aanpak. Voorbijgangers die werden aangesproken op afwijkend gedrag en dat konden verklaren, toonden begrip. ,,Zo'n actie grijpt wel in in je privacy. Maar als dat voor de veiligheid nodig is, dan moet het maar'', was het meest  gehoorde commentaar. 

Het Openbaar Ministerie zegt geen algemeen oordeel te kunnen vellen over de rechtmatigheid van bijvoorbeeld aanhoudingen die voortvloeien uit de nieuwe opsporingsmethode. Woordvoerster Martine Pilaar: ,,Politiemensen kunnen iemand natuurlijk altijd aanspreken. Als zo'n gesprek leidt tot aanhoudingen bekijken we die van geval tot geval.''

Voor geregistreerde ongewenste vreemdeling die vorige week bij een PAS-oefening in Tilburg werd aangehouden, pakte die toets gunstig uit. De politie moest hem 's middags weer laten gaan omdat hij bij zijn aanhouding 'de wet niet had overtreden'', wat een voorwaarde is voor onmiddellijke uitzetting.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.