Volledig scherm
Statie IX © Jeroen de Leijer

Poule des Doods, straks ook in Tilburg. Een gedicht voor arme overledene

TILBURG -  Een gedicht voor een arme overledene. In navolging van andere steden in Nederland en Vlaanderen zal in Tilburg een dichter de eenzaam gestorvenen naar hun graf begeleiden. De dichter zal dan een speciaal voor hem of haar geschreven gedicht laten horen. 

Het laatste saluut voor armen zonder familie of vrienden zal worden bekostigd uit de opbrengst van de veiling van kunstwerk 'Horror Vacui', de veertien staties die nu nog in theater De NWE Vorst hangen. 

De Poule des Doods begon landelijk in 2002 en is een initiatief van de stadsdichter van Groningen. Later is het idee overgenomen door dichter F. Starik. In Amsterdam begon hij De Eenzame Uitvaart. Drie Vlaamse steden en zeven Nederlandse steden hebben nu soortgelijke projecten voor begrafenissen van arme mensen.

Persoonlijk

De overledenen zijn doorgaans mensen die een zwaar leven achter de rug hebben. De praktijk leert dat ze geen geld hebben voor een begrafenis. Daarom verzorgt de gemeente de uitvaart. De aanwezigheid van een dichter met een speciaal gedicht maakt het afscheid persoonlijk.

Kunstwerk 'Horror Vacui' verbeeldt de Kruisweg en toont een moderne Jezus die  zijn boodschap in de huidige tijd verkondigt. De staties van de lijdensweg worden geveild. De onlineveiling begint 6 april en op 16 april in de fysieke veiling bij De NWE Vorst met dominee Gremdaat. 

Volgens Nick J. Swarth, hij maakte de Kruisweg samen met Jeroen de Leijer, wordt het idee van de eigentijdse lijdensweg nu in een andere vorm voortgezet.

 In 'Horror Vacui' zijn illustraties, animaties en tekst verwerkt. Nick. J. Swarth, oud-stadsdichter van Tilburg,  wil bij de Poule des Doods een dichter koppelen aan een beeldend kunstenaar of  eenfotograaf. De opbrengst van 'Horror Vacui' gaat naar stichting Quiet500. Die betaalt de dichter. 

De onlineveiling is te volgen op veilingmaastricht.nl 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.