MDL-arts Robbert Eichhorn en endoscopie-verpleegkundige Mieke Hesselmans tonen de medicinale honing.
Volledig scherm
MDL-arts Robbert Eichhorn en endoscopie-verpleegkundige Mieke Hesselmans tonen de medicinale honing. © Maria van der Heyden/ETZ

Primeur voor ziekenhuis in Tilburg: patiënte (72) is darminfectie kwijt dankzij honing

TILBURG – Een wereldwijde primeur voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Artsen hebben een 72-jarige patiënte met een onbehandelbare darminfectie klachtenvrij gekregen. Dat is gelukt door de darmen te spoelen met honing, meldt het ziekenhuis in een persbericht.

,,De laatste spoeling sloeg goed aan, ik heb nu helemaal geen klachten meer”, vertelt de vrouw opgelucht. Haar darmen waren door een schadelijke bacterie ernstig verstoord. Ze reageerden niet of nauwelijks op de behandeling met antibiotica. Daardoor had de vrouw al een jaar lang last van chronische diarree.

Helende eigenschappen
,,We hebben toen de mogelijkheid van een fecestransplantatie met de patiënte besproken, maar het inbrengen van poep van een gezond mens was voor haar geen optie”, legt arts Robert Laheij uit. ,,Uiteindelijk hebben we voorgesteld de darmen met medicinale honing te spoelen en dat pakte heel goed uit.”

Van bepaalde soorten honing is bekend dat ze bacteriewerende en helende eigenschappen hebben, weet de arts. ,,Ik heb jaren geleden uitgezocht wat honing doet en mijn kennis nu op deze patiënte toegepast. We hebben eerst geprobeerd met een lage dosering de darmflora bij deze patiënte te herstellen, maar omdat de klachten na circa zeven weken terugkwamen hebben we uiteindelijk gekozen voor een vijftien procent verdunning.”

Klachtenvrij
En met het nodige resultaat: de 72-jarige vrouw is nu al bijna een jaar klachtenvrij is. Bij haar behandeling maakte de arts gebruik van Manuka-honing, die wordt gemaakt door bijen die rond de manukastruik in Nieuw-Zeeland leven.

Het is naar verluidt de eerste darmpatiënt wereldwijd die met behulp van honing klachtenvrij is gekregen. Het Tilburgse ziekenhuis verwacht deze experimentele behandeling vaker aan te kunnen bieden aan oudere patiënten die last hebben van een darminfectie. ,,We willen er zeker meer onderzoek naar gaan doen.”

Tilburg e.o.