Prinses Beatrix in Tilburg voor onthulling sculptuur wereldberoemde Anish Kapoor

TILBURG - In het bijzijn van Prinses Beatrix is zaterdagmiddag de 6,5 meter hoge sculptuur 'Sky Mirror' van de Britse kunstenaar Anish Kapoor overhandigd aan museum De Pont in Tilburg. Hendrik Driessen, directeur van De Pont, is in aanloop naar de onthulling benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Volledig scherm
Tilburg, 16 september 2017Museum De Pont viert haar 25-jarig bestaan met de overdracht van het kunstwerk Sky Mirror van Anish Kapoor en de tuin op het voorplein. In het bijzijn van de prinses wordt het monumentaal sculptuur van de Britse kunstenaar Anish Kapoor onthuld. Tevens is er een jubileumtentoonstelling WeerZien. Prinses Beatrix loopt met Kapoor (links) en de museumdirecteur (rechts) voorbij het kunstwerk.foto: Dolph Cantrijn © Dolph Cantrijn

Het kunstwerk is een cadeau van de stad Tilburg aan het museum dat 25 jaar bestaat en dat dit weekend viert met de opening van de tentoonstelling WeerZien waarin werk is te zien van kunstenaars die eerder in Tilburg exposeerden. Prinses Beatrix bezocht deze expositie ook. De Prinses was vaker in De Pont te gast. Dan bezocht ze exposities op momenten dat het museum eigenlijk dicht was.  De Prinses werd bij De Pont met een erehaag onthaald door leerlingen van basisschool Cleijn Hasselt. Verslaggevers van het Brabants Dagblad waren aanwezig bij de viering.

Voormalig stadsdichter Frank van Pamelen riep aanwezigen deze zaterdagmiddag op om een typisch Tilburgse naam te bedenken voor 'Sky Mirror (for Hendrik)'.  Dit was zijn vangst: Het Briefke, De Wolkenhapper, De Zeilboot,  De Haaienvin.

Tekst gaat verder onder Twitterblok.

Het kunstwerk van Kapoor is van roestvrij staal. De voorzijde is een spiegel waarin de lucht en wolken zijn te zien, de achterzijde is ruw. De sculptuur helt iets naar achteren en verbuigt van beneden naar boven, zodat de top dertig graden is gedraaid ten opzichte van de basis.  Het werk staat in een Japans aandoende tuin met een vijver. De tuin en vijver zijn ontworpen door Sophie Walker, de partner van Kapoor. 

'Sky Mirror (for Hendrik)' is de titel van het werk. Hendrik verwijst naar Hendrik Driessen, directeur van De Pont met wie Anish Kapoor een goede band heeft. Hij werd bij de bijeenkomst zaterdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Tilburg Sir Anish Kapoorop heeft dit kunstwerk gemaakt voor de Pont. © Beeld Werkt

Het werk is betaald door de gemeente Tilburg, ondernemers en particulieren uit de stad en Brabant C. Anish Kapoor wilde met liefde en plezier meewerken aan dit cadeau omdat hij tweemaal  in De Pont heeft geëxposeerd. ,,De Pont heeft mij gesteund", zei Kapoor eerder tegen het Brabants Dagblad. ,,Nu steun ik het museum." Het werk is begin deze week geplaatst. 

In de Pont is  de expositie WeerZien zaterdag en zondag door iedereen gratis te bezoeken. Er zijn ook optredens. Zo componeerde de in Tilburg opgegroeide componist Anthony Fiumara 'Silver', speciaal voor De Pont. Het werk wordt uitgevoerd door het jonge Italiaanse Quartetto Maurice. Ook de jubilerende Tilburgse saxofonist Paul van Kemenade speelt in De Pont. 

Tilburg e.o.