Geen enkele barrière tussen het voetbalcomplex en het spoor. Wel is alles in afwachting van een nieuw hek alles geëgaliseerd.
Volledig scherm
Geen enkele barrière tussen het voetbalcomplex en het spoor. Wel is alles in afwachting van een nieuw hek alles geëgaliseerd. © Hein Eikenaar

ProRail haalt hek weg bij voetbalclub Tilburg: kinderen kunnen zo spoor op lopen

TILBURG - Sinds ProRail een hek weghaalde, kunnen kinderen zonder problemen vanaf het terrein van de Tilburgse voetbalclub SV Reeshof de spoorlijn Tilburg-Breda op lopen. Nadat zaterdag drie kinderen van de spoordijk gehaald moesten worden, plaatst de gemeente zondag uit arren moede maar noodhekken.

Quote

Je haalt een laag hek weg voor een hoog hek, en dan staat er ik weet niet hoe lang géén hek, zonder dat je dat met de club communi­ceert

Wilan van Kuijk, Voorzitter SV Reeshof

,,Ik ben best wel woedend", zegt voorzitter Wilan van Kuijk van SV Reeshof. ,,We werden door mensen vanuit de flat aan de overkant gebeld. Of we wisten dat er kinderen langs het spoor liepen."
Tussen de velden de club en het spoor ligt een dijkje. Onderaan dat dijkje stond een hek. ,,We weten niet precies wanneer, maar ongeveer anderhalve week geleden stond dat hek er nog. Het steekt mij dat dat hek zonder dat wij het wisten is weggehaald. Er vliegen met grote regelmaat ballen van ons over de dijk. Die bleven altijd liggen tegen dat hek. Nu rollen ze dus gewoon het spoor op. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als kinderen achter die bal aan gaan."

,,Ik moet wel zeggen dat de gemeente ermee bezig is gegaan", zegt Van Kuijk. ,,We kregen te horen dat ProRail de hekken had verwijderd. Er zouden betere, hogere hekken komen. Da's toch te gek voor woorden. Je haalt een laag hek weg voor een hoog hek, en dan staat er ik weet niet hoe lang géén hek, zonder dat je dat met de club communiceert ..." De politie is ook nog gebeld, maar die kan volgens Van Kuijk ook niet voortdurend toezicht houden.

Er komt rechts straks een hek van twee meter hoog te staan, maar in afwachting daarvan staat er helemaal niks. 'Schande', vinden ze bij SV Reeshof.
Volledig scherm
Er komt rechts straks een hek van twee meter hoog te staan, maar in afwachting daarvan staat er helemaal niks. 'Schande', vinden ze bij SV Reeshof. © Hein Eikenaar

Zeker met het catastrofale ongeval in Oss nog vers in het geheugen had van Kuijk verwacht dat ProRail en de gemeente Tilburg - inmiddels telefonisch op de hoogte gebracht - wel snel in actie zouden komen. Om een lang verhaal kort te maken ... tot en met deze zaterdag gebeurde er helemaal niks. Ook niet nadat wethouder Erik de Ridder vorig weekend bij de club aanwezig was en aan de hand van de voorzitter zélf de situatie in ogenschouw nam.

Noodhekken

Het voorval met de kinderen langs het spoor heeft er wel toe geleid dat de gemeente nu besloten heeft om zondag in de loop van de dag noodhekken te plaatsen. ,,Ik ben er blij mee, je loopt hier anders maar rond met je gedachten bij Oss. Dat er gebeurt wat moest gebeuren en dat je denkt hadden we maar."

Bij de gemeente en ProRail was tot op heden niemand bereikbaar voor commentaar.

Tilburg e.o.