Volledig scherm
© Menno Boon

Provincies en Brabantse gemeenten willen duidelijkheid over inhoud giftreinen

DEN BOSCH - In een brief vragen de provincies Noord-Brabant en Limburg, samen met de gemeenten Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Breda, Deurne, Helmond en Venlo dinsdag om duidelijkheid van staatssecretaris Dijksma over de hoeveelheid en het soort gif dat per trein over de zogenoemde Brabantroute wordt vervoerd.

De gemeenten sturen hun brief in reactie op een stuk van staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma, waaruit blijkt dat de risicoplafonds bij het vervoer van het gif vaak overschreden worden: er rijden veel meer giftreinen over het traject dan is toegestaan. Met de door Dijksma als mogelijkheid genoemde oplossing om het risicoplafond tijdelijk op te hogen en dus tijdelijk meer treinen toe te staan, zijn de briefschrijvers het niet eens.

Onduidelijke inhoud

Uit het stuk van Dijksma wordt volgens de provincies en gemeenten niet duidelijk wat er precies over het spoor rijdt. Gemeenten en provincies weten zo niet welke maatregelen ze moeten treffen in het geval er iets zou gebeuren met de giftreinen op het spoor.

Provincies en gemeenten willen nu van de staatssecretaris weten of inmiddels wel duidelijkheid kan worden gegeven over de aard en hoeveelheid van de per trein vervoerde gevaarlijke stoffen en willen afspraken maken met de staatssecretaris over een maatregelenpakket om de route veiliger te maken. De overheden doelen daarmee op de 'Robuuste Brabantroute', waarover eerder overleg is geweest met Dijksma.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bewoners Perosiflat staan middernacht opnieuw voor falende elektrische deur: 'WonenBreburg laat ons in de steek'
    Video

    Bewoners Perosiflat staan midder­nacht opnieuw voor falende elektri­sche deur: 'WonenBre­burg laat ons in de steek'

    TILBURG - ,,Dit is schandalig, ik voel me in de steek gelaten door de verhuurder." Dagelijks staan de bewoners van de Perosiflat aan de Perosistraat in Tilburg buiten hun deur, die vaak niet opengaat met hun elektrische sleutel. Saddik Ourahou (30) stond zaterdagnacht om 00.30 uur wéér een half uur voor een dichte deur van de Perosiflat in Tilburg. De elektrische sloten doen het al een half jaar niet goed, maar WonenBreburg lijkt de bewoners niet snel te helpen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.