Volledig scherm
© Menno Boon

Provincies en Brabantse gemeenten willen duidelijkheid over inhoud giftreinen

DEN BOSCH - In een brief vragen de provincies Noord-Brabant en Limburg, samen met de gemeenten Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Breda, Deurne, Helmond en Venlo dinsdag om duidelijkheid van staatssecretaris Dijksma over de hoeveelheid en het soort gif dat per trein over de zogenoemde Brabantroute wordt vervoerd.

De gemeenten sturen hun brief in reactie op een stuk van staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma, waaruit blijkt dat de risicoplafonds bij het vervoer van het gif vaak overschreden worden: er rijden veel meer giftreinen over het traject dan is toegestaan. Met de door Dijksma als mogelijkheid genoemde oplossing om het risicoplafond tijdelijk op te hogen en dus tijdelijk meer treinen toe te staan, zijn de briefschrijvers het niet eens.

Onduidelijke inhoud

Uit het stuk van Dijksma wordt volgens de provincies en gemeenten niet duidelijk wat er precies over het spoor rijdt. Gemeenten en provincies weten zo niet welke maatregelen ze moeten treffen in het geval er iets zou gebeuren met de giftreinen op het spoor.

Provincies en gemeenten willen nu van de staatssecretaris weten of inmiddels wel duidelijkheid kan worden gegeven over de aard en hoeveelheid van de per trein vervoerde gevaarlijke stoffen en willen afspraken maken met de staatssecretaris over een maatregelenpakket om de route veiliger te maken. De overheden doelen daarmee op de 'Robuuste Brabantroute', waarover eerder overleg is geweest met Dijksma.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.