Volledig scherm
Anton Dautzenberg, Nick J. Swart en Ralf Embrechts gaan de aanvragen voor het nieuwe Quietfonds beoordelen. © Quiet

Quiet: ton voor innovatieve armoedeprojecten jeugd

TILBURG - Quiet 500 start een fonds om armoede onder kinderen te verzachten. Wie waar ook in het land een vernieuwend idee heeft kan vanaf Wereldarmoededag, op 17 oktober, aanspraak maken op een bedrag van maximaal 2500 . 

Het fonds heeft 100.000 euro in kas. Die is gevuld met de opbrengst van de verkoop van de twee armoede-glossies die in 2013 en 2016 werden uitgebracht. Van de laatste editie werden 30.000 exemplaren verkocht. 

,,We richten ons op kinderen omdat die er niets aan kunnen doen dat hun ouders ziek zijn geworden, zijn ontslagen of verkeerde keuzes hebben gemaakt. Bovendien kun je met kinderen het meest bereiken; met hen kun je van een dubbeltje nog een kwartje maken", zegt Ralf Embrechts. 

Embrechts gaat met mede-initiatiefnemer Anton Dautzenberg en met dichter/schrijver Nick J. Swart de aanvragen beoordelen. 'Op z'n Quiets' wordt het indieners zo makkelijk mogelijk gemaakt. ,,Een goed idee op twee a-viertjes, laat zien wat je nodig hebt en je krijgt het. We gaan uit van vertrouwen", zegt Embrechts. 

Community

De Quiet 500 is opgericht om stille armoede een gezicht te geven en geld in te zamelen voor innovatieve projecten. Met steun van enkele Quote-miljonairs werd in Tilburg de eerste zogeheten Quiet Community opgericht. Dat is een marktplaats zonder geld waar het vooral draait om empowerment van mensen in armoede.  

Inmiddels zijn er ook communities in Den Bosch, Maastricht, Rotterdam, Groningen, Drechtsteden en Hilvarenbeek. Deze communities mogen zelf geen aanvragen indienen. ,,Maar ze mogen er natuurlijk anderen wel op wijzen. Het liefst zien we vernieuwende, tegendraadse plannen van mensen uit buurten en wijken."

Volgens de Quiet 500 schiet het overheidsbeleid in Nederland ernstig tekort. ,,De kloof tussen arm en rijk blijft groeien, veel mensen in armoede zijn aangewezen op de Voedselbank. En dat in een van de welvarendste landen ter wereld." 

Tilburg e.o.