Volledig scherm
© Thinkstock

Raad van State: geen streep door fietsbrug bij woonwijk Koolhoven

DEN HAAG/TILBURG – De Raad van State vindt een motie van de gemeenteraad van Tilburg geen reden om het plan voor een fietsbrug bij de woonwijk Koolhoven in de Reeshof van tafel te vegen, zo blijkt woensdag uit een definitieve uitspraak.

In de motie draagt de raad B&W van Tilburg op om pas een fietsbrug aan te leggen als de noodzaak daarvoor, bijvoorbeeld met keiharde verkeerscijfers is aangetoond. De Raad vindt in tegenstelling tot omwonende en bezwaarmaker familie J. De Kort niet dat het bestemmingsplan voor de brug door de motie onuitvoerbaar is geworden. 

De motie is volgens het bestuursrechtscollege een politieke zaak tussen B&W en de gemeenteraad en geen bestuursrechtelijk gegeven. Immers, diezelfde gemeenteraad heeft ondanks de motie het bestemmingsplan voor de aanleg van een fietsbrug goedgekeurd. Verder ziet de Raad ook geen inhoudelijke beren op de weg.

Hoge drukgasleiding

De fietsbrug inclusief nieuwe route langs de woning van De Kort levert zeker geen onaanvaardbare verkeers- en geluidoverlast op. De brug mag alleen gebruikt worden door voetgangers, fietsers en brommers. Het uitzicht Van De Kort wordt ook niet al te ernstig aangetast. Verder is het door De Kort voorgestelde alternatief, een fietstunnel, ongunstiger. Niet alleen wat de kosten betreft, maar er is veel meer grond voor nodig en er ligt een kwetsbare hoge drukgasleiding op de plek waar tunnel zou moeten komen. 

Verkeersdoorstroming

Bovendien levert de fietsbrug een aanzienlijke verbetering op van de verkeersdoorstroming op de kruising Burgemeester Letschertweg met de N282. Nu moeten de fietsers de weg gelijkvloers kruisen en staan de lichten vaak op rood. Of de brug snel al worden aangelegd is de vraag, maar deze uitspraak houdt ‘ m niet tegen. 

Tilburg e.o.