Radicaal stoppen met roken, zegt Mien uit de Vogeltjesbuurt: 'Ik kreeg knijp'

TILBURG - Mien Damen moest bang worden, heel bang, voor ze besloot radicaal met roken te stoppen. ,,Mijn tenen zagen zwart. Toen zei iemand: volgens mij zijn ze aan het afsterven. Ik kreeg knijp."

Nu, twee jaar later, is Mien uit de Vogeltjesbuurt het lichtend voorbeeld voor al wie zijn laatste peuk uit wil drukken. 'Kanjer' staat op het lintje dat ze donderdagochtend kreeg opgespeld bij de ingang van ETZ TweeSteden. Daar hield de campagnebus van Stoptober halt.

Volledig scherm
Stoptober-campagne van start in Tilburg. Vlnr: Mien Damen, Maike IJzerloo (GGD), Annemarie Brouwers (GGD) en longarts Jeroen Retera. © Tom Tacken

Een groep buurtbewoners bij Mien uit de buurt gaat het proberen om in oktober te stoppen. B-in motion gaat samen met SineFuma en de GGD een mini-documentaire over hun ervaringen maken. Ook SP-wethouder Hans Kokke neemt zich voor om 28 oktoberdagen lang de sigaret links te laten liggen. 

Volledig scherm
Mien Damen wordt tot 'Kanjer' van Stoptober uitgeroepen. © Tom Tacken

Mien moedigt ze alvast aan om door te zetten en niet in november weer te beginnen. Dat leergeld heeft Mien voor ze écht stopte betaald: ,,Als je weer begint, is er helemaal geen houden aan. Ik ben toen overgestapt van Drum op Zware Van Nelle."

Het Brabants Dagblad brengt vrijdag een interview met Mien Damen

Tilburg e.o.