Volledig scherm
© Pieter van Klinken

Rapper Boef krijgt 80 uur taakstraf voor beledigen agenten

* UPDATE 18.14 UUR * TILBURG/BREDA – De vloggende rapper Boef uit Tilburg heeft een taakstraf van 80 uur gekregen (waarvan 40 uur voorwaardelijk), omdat hij agenten beledigde. Ook moet hij een schadevergoeding van 150 euro betalen. Dat heeft de politierechter in Breda woensdag besloten.

De rechter noemde de belediging die Boef naar agenten maakte - 'ik neuk je dochter' - schofferend. Hoewel de rapper zich beriep op artistieke vrijheid, zag de rechter dat anders. ,,Het was enkel frustratie en boosheid."

Vlog
Sofiane Boussaadia, de echte naam van Boef, werd in september opgepakt omdat hij jongeren in een vlog opriep te komen vechten in Tilburg-Noord. Toen hij vrijkwam, beledigde hij in een vlog een rechercheur door te zeggen dat hij 'zijn dochter zou neuken'. Daarnaast zou hij zich niet hebben gemeld bij de politie toen dat wel moest.

Artistieke vrijheid
Woensdagmiddag moest de rapper zich komen verantwoorden voor zijn beledigingen. Zelf beriep hij zich tijdens de rechtszaak op artistieke vrijheid. ,,Ik ben artiest. Waarom mag Hans Teeuwen dat wel roepen en ik niet?” Dat is volgens hem ook de reden dat hij het filmpje online zette. Maar, ,,misschien had ik het anders moeten verwoorden", gaf hij toe.

De rechter wilde echter weten wat er artistiek is aan de belediging 'ik neuk je dochter'. ,,Het is kunst. Het is goed voor m'n imago. Een imagoboost", aldus Boef. En aanvullend tegenover de officier van justitie: ,,Mensen vinden het grappig. Als het grappig is in de ogen van anderen, is het toch artistiek?"

Onvrede spuien
Bij de zitting kwam ook het verhoor van Boef ter spraken. Voorafgaand aan de quote ‘ik neuk je dochter’ vertelde hij de agent: ‘Jaloers, omdat ik al jullie Nederlandse vrouwen neuk. Ik laat ze alles slikken.’ Volgens officier Jansen heeft Boef gezegd niet te snappen dat de agenten beledigd waren. De officier vindt dat er geen sprake van kunst is, maar dat de rapper alleen zijn onvrede spuit. Omdat hij de grenzen blijft opzoeken, eiste zij een voorwaardelijke celstraf.

Vito Shukrula, advocaat van Boef, reageerde dat de woorden van de rapper grof waren, ‘maar niet beledigend’. Bovendien waren volgens hem de aangiftes van de agenten hetzelfde, inclusief spelfouten. Hij wilde dat de rechter hooguit een boete zou opleggen.

De politierechter vond een geldboete echter niet voldoende en koos voor de taakstraf. De voorwaardelijke gevangenisstraf die Jansen eiste, ging hem te ver. De rapper heeft namelijk beloofd dat hij zich positiever gaat opstellen. Omdat het een kwalijke zaak is dat de rapper het filmpje online heeft gezet - 'het getuigt van weinig respect voor de overheid' - werd het een taakstraf.

​Afpersing en opruiing
In juli kwam Boef ook al in het nieuws vanwege het provoceren van een agent. Die laatste oogstte echter het meeste lof, door ijzig kalm te blijven. Volgens de woordvoerder stond Boef niet terecht voor de opruiing. ,,Die zaak wordt nog onderzocht.'' De Tilburgse rapper werd in 2012 al eens veroordeeld tot twaalf maanden cel vanwege afpersing. Ook heeft hij nog veroordelingen staan voor het rijden zonder rijbewijs.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.