Volledig scherm
Bezorgde en boze oud-tROMmers verzamelden zich het afgelopen jaar geregeld op de publieke tribune van het Tilburgse stadhuis. © Beeld Werkt/Joris Buijs

Rapport chroom-6 Tilburg pas over tien maanden: 'Dat betreuren we zeer'

TILBURG - De onafhankelijke onderzoekscommissie Tilburg chroom-6 heeft haar eindrapport pas in augustus 2018 klaar. Het RIVM, dat een deel van het onderzoek doet, heeft nog te weinig informatie om goede conclusies te kunnen trekken.

Dat laat de commissie weten in een persbericht. Aanvankelijk zou het rapport er al in september van dit jaar moeten zijn geweest, maar dat lukte niet. En ook de nieuwe streefdatum, begin 2018, wordt dus niet gehaald.

De gemeente Tilburg stelde de onafhankelijke commissie vorig jaar in nadat bekend was geworden dat honderden bijstandsgerechtigden tussen 2004 en 2011 mogelijk met het kankerverwekkende chroom-6 in aanraking waren gekomen. Dat gebeurde bij het schuren van oude treinen in de werkplaats van reïntegratieproject tROM, op het terrein van Nedtrain achter het Tilburgse station. Chroom-6 kan leiden tot allerhande ernstige gezondheidsklachten, zoals ademhalingsproblemen, COPD, een gat in het neustussenschot en long- en neuskanker.

Te weinig feiten

Het RIVM heeft in de documenten die nu beschikbaar zijn te weinig feitelijke gegevens gevonden die laten zien in hoeverre werklozen destijds aan chroom-6 zijn blootgesteld. Daarom gaat het RIVM de komende maanden nog meer betrokkenen interviewen. De commissie en het RIVM hebben afgesproken dat die laatste partij haar bevindingen in mei gereed heeft. Daarna kan de commissie een eindconclusie gaan formuleren.

Bericht gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg. tROM werkte in een hal verderop op het terrein. © Beeld Werkt

Peter van der Velden, voorzitter van de onderzoekscommissie: ,,Wij willen dat de onderste steen zo snel mogelijk boven komt. Maar we willen geen overhaaste en mogelijke verkeerde conclusies trekken. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid." Dat oud-tROMmers nu langer in onzekerheid blijven, betreurt de commissie zeer, zegt Van der Velden. ,,Maar wij moeten alles in het werk stellen om de vragen die er zijn zo volledig mogelijk te beantwoorden. We willen voorkomen dat mensen zich onnodig zorgen maken over hun gezondheid. Als de commissie moet kiezen tussen snelheid waardoor betrokkenen geen antwoord krijgen op hun vragen of het rapport later opleveren dan kiest zij voor dat laatste."

De gemeente Tilburg gaf gedupeerde in 2016 en 2017 al een tegemoetkoming van 385 euro, de hoogte van het eigen risico van de zorgverzekering. De commissie adviseert Tilburg om in 2018 hetzelfde te doen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.