Volledig scherm
© Thinkstock

Reclassering wil Tilburgse spuger niet helpen: 'Hij gaat toch niet meewerken'

TILBURG – De reclassering ziet er geen heil in om een 26-jarige Tilburger te begeleiden. Hij gaat toch niet meewerken, aldus het rapport van de reclassering, dat maandag werd besproken in de rechtbank in Breda. Daarom bleef officier van justitie Kristel Simpelaar bij haar eis van acht maanden cel en tbs met dwangverpleging.

De bekendste Tilburgse spuger werd begin vorig jaar al veroordeeld tot twee jaar opname in een veelplegerskliniek. Dit is een tweede man die er genoegen in schiep willekeurige vrouwen te bespugen. Hij deed dat drie keer, op de treinstations van Tilburg en Gilze-Rijen. Daarnaast beging hij volgens justitie verschillende doodsbedreigingen en zou hij zijn moeder en zus hebben mishandeld. De man is licht zwakzinnig, heeft een antisociaal en narcistisch karakter en problemen met drank en drugs.

De eis tegen de man klonk al in september, maar toen had de rechtbank meer informatie nodig om de zwaarst mogelijke maatregel op te kunnen leggen. De rechtbank wilde weten of het iets lichtere tbs met voorwaarden ook kon worden opgelegd. Dan wordt iemand ook behandeld, maar in een minder zwaar regime. Mocht iemand dan niet meewerken, kan alsnog tbs met dwangverpleging worden opgelegd. Simpelaar was daar na het nieuwe rapport helder over: ,,Tbs met voorwaarden is gedoemd te mislukken. Dan staan we hier in no time weer. Dus ik eis gewoon tbs met dwang.’’

Advocaat Gertjan Mooren verdedigde de wil van zijn cliënt: thuis ambulant behandeld worden. Of mogelijk zelfs alleen nog maar afstraffen zonder maatregel.

De rechtbank doet 30 januari uitspraak.

Tilburg e.o.