Volledig scherm
Nieuwe leerlingen van Ruiven beginnen na de zomer met een nieuw onderwijsconcept: Kunskapsskolan © 2College

Revolutionair onderwijsmodel in Berkel-Enschot: minder boeken en werken in eigen tempo op Ruivenmavo

BERKEL-ENSCHOT - Zestig brugpiepers van 2College Ruivenmavo in Berkel-Enschot stappen volgend jaar in een revolutionair onderwijsprogramma. Ze bepalen zelf hun leerdoelen en rooster en krijgen een docent als coach, met wie ze per vak hun eigen tempo naar het eindexamen vmbo-t uitzetten.

'Kunskapsskolan', vertaald 'kennisschool', heet het Zweedse concept. In Nederland werken er al 24 scholen mee. In Brabant is op het Udens College al met dit type onderwijs ervaring opgedaan. ,,Als kleine school met veel persoonlijke aandacht past deze vorm van gepersonaliseerd leren bij ons." Ruiven is een OMO-school, maar het initiatief komt van de directie zelf.

De ouders van de nieuwe leerlingen zijn al ingelicht. Volgens Derks reageerden ze enthousiast: ,,Dat kan ook niet anders. Je krijgt hier het onderwijs dat echt bij je kind past. De gemiddelde leerling kennen we niet meer. Verschillen tussen leerlingen zijn het uitgangspunt."

Motivatie

Ze is ervan overtuigd dat het nieuwe systeem leerlingen extra motiveert. Of biedt het hun juist de kans om de kantjes ervan af te lopen? ,,Juist niet. Er zit heel veel structuur in dit concept. Voor elke tien leerlingen hebben we ook een coach, die de leerling in alles begeleidt."

Boeken gaan ook in de ban. Leerstof wordt zoveel mogelijk via een online portal aangeboden.

Tilburg e.o.