Het beeld van Peerke Donders op een sokkel in het Wilhelminapark.
Volledig scherm
Het beeld van Peerke Donders op een sokkel in het Wilhelminapark. © Beeld Werkt

Roep om standbeeld Peerke Donders weg te halen zwelt aan

POLLTILBURG - Het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark heeft in de huidige vorm zijn langste tijd gehad. De roep zwelt aan om het monument aan te passen, of zelfs uit het park weg te halen.

Dat laatste bepleit Herman Fitters, bewoner van de wijk 't Goirke. Hij zegt zich te schamen voor het beeld van de zaligverklaarde Tilburgse missionaris die in Suriname opkwam voor de melaatsen. Het beeld is in 1926 geplaatst en sinds 2002 een rijksmonument.

ZIE OOK: Buurtbewoner Herman Fitters schaamt zich voor 'megakoloniaal' standbeeld Peerke Donders (OPINIE)

Raciale verhoudingen

De 'fier rechtopstaande witte man die hooghartig neerkijkt op een knielende zwarte man' representeert volgens Fitters koloniale en raciale verhoudingen. ,,Dat hoort naar mijn mening niet thuis in de huidige openbare ruimte", stelt hij in een opiniestuk, dinsdag in het Brabants Dagblad.  

De Tilburgse Keti Koti-werkgroep deelt de mening van Fitters over de uitstraling van het monument. ,,Wat het uitbeeldt, is superioriteit. De witte man, de katholieke kerk, die de zwarte man eronder houdt. Sta eens stil bij het effect dat dit nog steeds heeft", zegt Mildria Mohaameth van Keti Koti. Van haar hoeft het beeld niet weg. ,,Maar het lijkt me heel verstandig om op zijn minst meer informatie te geven: wie was hij, wat was de rol van de katholieke kerk, wat is de relatie met nu?"

Informatiebord

,,Helemaal geen gek idee", reageert secretaris Lout Donders van de Stichting Petrus Donders. Die gaat zijn best doen een informatiebord bij het beeld in het Wilhelminapark te plaatsen. Het beeld wilde volgens de stichting destijds juist uitdrukken dat Peerke Donders 'de melaatsen en de slaven letterlijk overeind hielp'.  

De stichting gaat in overleg met onder andere de gemeente Tilburg. Ook die wil het gesprek met 'de stad' over het beeld aangaan.

Wat vindt u? Moet het standbeeld vervangen worden of niet? Stem op onze poll en laat in een reactie onder dit bericht weten waarom het beeld wel of niet vervangen moet worden.

Poll

Het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark moet vervangen worden

  • Eens (12%)
  • Oneens (88%)
7905 stemmen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.