Volledig scherm
Domien Verschuuren tijdens de uitreiking van de radiovakprijzen in Theater Gooiland. © ANP Kippa

RTL haalt transgrap VI-mannen niet offline, Tilburger Domien vindt dat 'schijncorrectheid'

HILVERSUM/TILBURG - RTL laat het fragment uit de uitzending van Voetbal Inside waarin de Vlaamse journalist Bo Van Spilbeeck belachelijk wordt gemaakt wel op de website en in de app staan, zo meldt een woordvoerder maandag.

De zender meldde zondag dat de drie analisten worden aangesproken op de ‘grap’. René van der Gijp verscheen met een pruik en stelde voortaan als ‘Renate’ door het leven te gaan. Johan Derksen verklaarde daarop transgenders raar te vinden. RTL vindt dat “de mannen alle ruimte krijgen voor hun mening maar dat betekent niet dat je van alles een grap moet maken”.

Op sociale media werd RTL zondag hypocrisie verweten omdat het bewuste fragment nog wel in de RTL-app en op sociale media wordt gedeeld. 3FM-dj Domien Verschuuren uit Tilburg verweet de zender “schijncorrectheid”. “Mensen kunnen het fragment toch wel vinden”, stelt de zegsman. “Op deze manier kunnen kijkers ook zelf een beeld en een oordeel vormen over de uitzending.”

Tekst gaat verder onder deze tweet

Woede

Johan Derksen meldde in De Telegraaf nog steeds achter de ‘grap’ te staan. “Als de zender zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het bedrijf mij van de buis halen”, stelt hij. RTL wil hierop niet reageren voordat het gesprek met de analisten heeft plaatsgevonden.

Het fragment leidde tot veel woede. Homobelangenorganisaties COC en TNT eisten zaterdag dat de sponsoren van het programma zich zouden uitspreken over de kwestie. In december dreigden hoofdsponsoren Heineken en Gillette al weg te lopen vanwege de vermeend homofobe, seksistische en racistische grappen die aan tafel werden gemaakt. Uiteindelijk bonden de sponsoren in en veranderde er niets.

Ook de politiek mengt zich in de kwestie. PvdA en GroenLinks hebben zich aangesloten bij de oproep van het COC. De VVD vindt dat de grap misplaatst was en stelt “dat de mannen hun podium beter kunnen gebruiken om acceptatie van LHBT onder de aandacht te brengen”. Dat is ook het standpunt van de KNVB. De voetbalbond probeert al jaren een lans te breken voor acceptatie van LHBT in de sportwereld.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.