Volledig scherm
© Thinkstock

Sabine (24) redt leven van klant in Tilburgs restaurant: Ik ben meteen gaan reanimeren

TILBURG – De 24-jarige Sabine Weijters uit Tilburg twijfelde afgelopen weekend geen moment toen een 83-jarige klant van de horecagelegenheid waar ze werkt een hartstilstand kreeg. Ze heeft de man gereanimeerd tot de gealarmeerde hulpdiensten in de zaak aanwezig waren. ,,Ik wilde doorgaan. Zeker weten dat de man weer een hartslag had.”

Het gebeurde zaterdagmiddag toen Sabine pauze had tijdens haar werk voor Tuinhuis Culinair. ,,Achterin de zaak riep een collega mijn naam. Ik dacht meteen: dit is niet goed.” Ze rende naar de plek waar haar collega stond en zag een man zitten die onwel was geworden. ,,Hij liep blauw aan dus ik dacht dat hij ergens in stikte. Toen ik zag dat hij zijn jas nog aan had en er geen eten op tafel stond, wist ik dat het dat niet kon zijn.” Meteen gingen alle dingen die ze geleerd had tijdens een bhv-cursus door haar hoofd.

Geen twijfel
Sabine twijfelde geen moment en heeft de man in een stabiele zijligging gelegd. Dat deed ze met behulp van een vaste gast van het restaurant. ,,Toen ik doorhad dat hij niet bij bewustzijn was, ben ik meteen gaan reanimeren.” Ondertussen belde een collega 112 en werd op de Westermarkt naar een AED gezocht. ,,Ik ben doorgegaan met reanimeren. Een collega kwam naast me zitten en begon te tellen.”

Gealarmeerde agenten en ambulancemedewerkers hebben de reanimatie na ongeveer vijf tot tien minuten van Sabine overgenomen. ,,De politie vroeg hoe het met me ging. Met mij ging het, ik wilde alleen maar weten of meneer nog bij zou komen.” Ze was dan ook opgelucht toen iemand zei dat de man weer een hartslag had. ,,Ik kan niet uitleggen hoe blij ik ben.”

De gastvrouw is daarna meteen weer aan het werk gegaan. ,,Als ik naar huis was gegaan, had ik de hele middag zitten peinzen.” De eigenaar van Tuinhuis Culinair heeft Sabine en de vaste klant ’s middags in de zaak bedankt en een bloemetje gegeven.

Praatjes
Ook de familie is blij met het kordate handelen van de gastvrouw. ,,Als Sabine niet zo snel had gehandeld, was het misschien heel anders gelopen”, zegt Elkie, een kleindochter van de man. Ze zijn maandag met enkele familieleden naar het restaurant gegaan om Sabine te bedanken.

Het gaat naar omstandigheden goed met de man. ,,Hij heeft zelfs alweer praatjes”, aldus Elkie. Haar grootvader ligt momenteel in het ziekenhuis in zijn woonplaats Leiden, en moet daar waarschijnlijk nog even blijven voor onderzoeken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.