Volledig scherm
Dit werk komt onder het viaduct bij het Bels Lijntje. Het ontwerp is van Jori van Boxtel. © Jori van Boxtel

Schildering met vogels en dieren bij viaduct Bels Lijntje

Tilburg - Onder het viaduct langs het Bels Lijnje onder de A58 komt een schildering met vogels en dieren die thuis zijn in het naburige Stadsbos 013. De bewoners van de Blaak mochten een keuze maken uit drie schetsen van kunstenaars. Ze kozen dit werk van Jori van Boxtel. 

Van Boxtel combineerde in haar schets de groene omgeving van het viaduct en de cultuurhistorische en hedendaagse waarde van het Bels Lijntje.  Het werk bevat een zogenaamde watergrens. Boven die grens zijn gedetailleerd dieren afgebeeld die in het stadsbos leven. 

In de beschrijving bij het schetsontwerp heeft de kunstenares het over de bij, een poelkikker, een huismus,  een libelle,  een blauwe reiger en een nijlgans. 

 Onder de zogenaamde watergrens is de historie van het Bels Lijntje te zien, dat wat niet meer bestaat: de oude spoorlijn en de smokkelroute. Die historie gaat over in de huidige functie van het Lijntje: een fietspad.

Op het viaduct staat nu nog graffiti. Met het aanbrengen van een kunstwerk wil de wijkraad dat het Bels Lijntje een passende entree krijgt. Bovendien is er iets te vieren: het Bels Lijntje bestaat 150 jaar. 

Tilburg e.o.