Volledig scherm
College coalitievorming op Mundial. © Fontyslive

Science Zoo: Een beestachtig college coalitievorming op Mundial

TILBURG - Wat hebben chimpansees, bavianen, ganzen en dolfijnen te maken met coalitievorming? Sociaal-psycholoog Ilja van Beest liet het zien in het college ‘Science Zoo’ van Night University.

,,Vandaag gaan we het hebben over bavianen, dolfijnen en ganzen, maar ook over u”, sprak professor Ilja van Beest het publiek dat in de Kennismakerij samen was gekomen toe. De stoelen voor hem waren goed gevuld; bij binnenkomst waren onder de bezoekers ruim honderd lootjes uitgedeeld.

Spelletjes spelen

,,Laten we beginnen met een spel. Ik ga zo wat lootjes trekken uit een vaas. Als ik jouw nummer trek dan kom je naar voren en ben je in de race om honderd halve festivalmuntjes te winnen.” Ietwat giechelig schoven de eerste deelnemers, die niet wisten wat hen te wachten stond, naar voren.

In totaal waren er negen deelnemers. Zij werden verdeeld in drie groepen. Groep A bestond uit vier mensen, groep B uit drie mensen en groep C uit twee mensen. Iedere groep had een vertegenwoordiger, welke tot een coalitie moest komen met andere vertegenwoordigers om de munten te verdelen.

Iedereen doet aan coalitievorming

Het sociale experiment leidde ertoe dat groep A, de grootste partij, zonder munten kwam te zitten. Groep B en C verdeelden de munten 50/50. En dat was te verwachten volgens Van Beest. Niet alleen bij mensen gebeurt dit, maar ook bij dieren.

Bijvoorbeeld: er zijn drie bavianen. Een baviaan probeert zijn slag te slaan bij een vrouwtje, maar een andere baviaan heeft ook interesse in dat vrouwtje. De laatste baviaan werkt samen met een andere baviaan om de eerste baviaan weg te jagen. Vervolgens maken de overgebleven ‘coalitiepartners’ onderling ruzie over het vrouwtje. Bij dolfijnen en chimpansees doen zich soortgelijke scenario’s voor.

Ganzen

,,Iedereen weet dat je een ander nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen”, stelde Van Beest. “Dus je bent in het dagelijks leven op zoek naar een coalitiepartner waarmee jij resultaten kunt boeken. Maar de door jou beoogde kandidaat kan ook een coalitie vormen met iemand anders dan jij. De grootste partij hoeft lang niet altijd met de prijs weg te lopen.”

Van Beest had dan ook een tip voor de grootste partij: “Wees in het vervolg als een gans. Genereus en lief. Heb wat over voor een zwakkere partij” Want wat is namelijk het geval bij ganzen? Zij vliegen met zijn allen naar het Zuiden in een V-vorm. Wanneer een gans tijdens de tocht ziek wordt, dalen twee ganzen met hem af. Zij verzorgen de zieke gans, totdat hij weer beter wordt of doodgaat.

Zo zie je maar. Coalitievorming gebeurt niet alleen in de politiek.

Tilburg e.o.