Volledig scherm
Yunus Balkaya © Gemeente Tilburg

Seniorenpartij 'helaas' volledig allochtoon

TILBURG - De Verenigde Senioren Partij in Tilburg is getransformeerd tot een volledig allochtone lijst. Op de lijst, in 2014 nog getrokken door Nell Schoenmakers, staan zeven personen van Turkse afkomst, een van Marokkaanse en een van Somalische. 

,,We zijn er helaas niet in geslaagd om ook Nederlanders te laten deelnemen. Twee kandidaten voor de plaatsen twee en drie hebben zich toch teruggetrokken. Zij hebben geen duidelijke reden gegeven, maar ik denk zelf dat ze niet in zee wilden met een Turkse lijsttrekker die in het debat niet goed zijn mannetje staat. Daarmee doel ik op mezelf ja, dat moet ik gewoon erkennen."

Acht van de negen kandidaten van de VSP zijn mannen, de gemiddelde leeftijd is bovendien jong voor een seniorenpartij. Balkaya zelf is 51, de nummers twee en drie zijn ruim benden de vijftig. ,,Het kon niet anders, de Nederlandse ouderen liepen allemaal weg en de allochtonen ouderen beheersen de taal niet", zegt Balkaya. Ook zittend commissielid Jan van Iersel haakte af als lijstduwer. 

Prullenbak

Balkaya heeft niet overwogen er helemaal het bijltje bij neer te gooien. Hij heeft naar eigen zeggen bewust niet gekozen voor samenwerking met Denk, maar mikt wel op de allochtone stem. ,,Veel Turken, Somaliërs en Marokkanen gooien hun stembiljet nu in de prullenbak. Als we hen toch kunnen trekken moeten we twee tot drie zetels kunnen halen. Dan hoop ik dat we de volgende keer weer meer Nederlanders op de lijst kunnen zetten."  

Een verkiezingsprogramma heeft de VSP als enige van de veertien deelnemende partijen in Tilburg niet. Er is wel een lijst met aandachtspunten. Meest in het oog springend: gratis openbaar vervoer voor 'in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout wonende senioren'. En: speciale aandacht aan het wonen en de zorg voor senioren met een niet-Nederlandse achtergrond. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.