Volledig scherm
Frie van Moorsel was van 1920 tot 1939 Sint in Tilburg. Sint-Friecolaas had de reputatie dat hij een stevige borrrel luste.

Sint, Zwarte Piet en Witte Piet bezochten Tilburg al een eeuw geleden

TILBURG - Natuurlijk kun je sint deftig Bisschop van Myra noemen, maar in het Tilburgs dialect heet die goedheiligman Siendereklaos. Ed Schilders weet daar alles van. De Tilburgse publicist dook in de achtergronden van sint en schreef het boek Sinterklaas in Tilburg.

En ja, dat gaat ook over zwarte, witte en bruine piet. Gretig maakte Ed Schilders gebruik van jongensboeken, geschreven door fraters van Tilburg, van verhalen uit De Engelenbewaarder, tijdschrift voor de Katholieke Jeugd, en eerder verschenen historische publicaties.

Over de sint, over zijn knecht, wordt vandaag de dag van alles geroepen, getwitterd en gepost. Dit boek is een prettige feitenchecker. Die eerste intocht van de sint bijvoorbeeld. Die was in 1888 in Venray, maar Tilburg was een goede tweede. Op 1 december 1901 ontdekte sinterklaas de textielstad.

Geld, suikerwerk en dekens
Sociëteit Harmonie Orpheus organiseerde een stoet om geld en goederen in te zamelen voor arme kinderen. Opbrengst: geld, 156 kilo suikerwerk, 25 wollen dekens. Sint kwam niet met zijn stoomboot naar de stad. De pakjesboot meerde in 1934 voor het eerst aan, twaalf jaar na het graven van de Piushaven. De Tilburgse pieten droegen namen als Sjaksjoer, Trappedoelie en Sabbas.

Schilders verwijst naar een onderzoek uit de jaren veertig. Een Tilburger wist te melden dat hij bruine en zwarte knechten had gezien en dat de eerste een ondergeschikte was van zwarte piet. In het boek staat een Tilburgse illustratie uit 1925 met twee witte pieten.

Lees een verhaal over het boek van Ed Schilders in het Brabants Dagblad, editie Tilburg, van vrijdag 4 november.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.