Een foto uit 1927 in tijdschrift De Engelbewaarder waarbij Sinterklaas vergezeld wordt door een witte piet.
Volledig scherm
Een foto uit 1927 in tijdschrift De Engelbewaarder waarbij Sinterklaas vergezeld wordt door een witte piet. © De Engelbewaarder

Sinterklaas in Tilburg al in 1925 vergezeld door Witte Piet

TILBURG - Onderzoekers en schrijvers Ed Schilders en Ronald Peeters hebben een Tilburgs kinderboek ontdekt waarin Sinterklaas te zien is met 2 witte pieten. De tot nog toe oudste beelden met een witte piet waren van een filmpje uit 1935 over de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

In het kinderboek staat een tekening met daarop de 2 pieten. Schilders en Peeters vonden de afbeelding tijdens een onderzoek naar Tilburgse teksten en prenten. In de tekst bij de illustratie is te lezen: 'Bij Sint Nicolaas zijn twee knechtjes/Maar die zijn geheel niet zwart'.

Ook vonden de onderzoekers een foto in het katholiek jeugdtijdschrift De Engelbewaarder waarin een witte piet te zien is. Die foto stamt uit 1927. Het tijdschrift is door dezelfde uitgever gepubliceerd als het kinderboek. Schilders vermoedt dat de afbeeldingen verwijzen naar de oude opvatting dat Sinterklaas maar 1 zwarte piet bij zich had. "Die moest kinderen angst aanjagen dan wel opvoeden. De witte pieten brachten de cadeautjes mee."

Tilburg e.o.