Volledig scherm
Sint en Piet moeten uitkijken voor de lage Willem-II passage. © Jan van Eijndhoven

Sinterklaas rijdt met open wagen naar feest in Koepelhal Tilburg

TILBURG - De Sint is net aangekomen in Nederland en mag nu al op allerlei feestjes langskomen. Zo ook in de Koepelhal in Tilburg, waar hij door hele gezinnen werd opgewacht. Sinterklaas reed echter niet op zijn trouwe ros Amerigo naar het feest, maar op een open wagen.

Sinterklaas in Tilburg zat tijdens de intocht niet traditioneel op zijn paard Amerigo, maar reed rond op een open wagen. Het witte paard dat jarenlang gestald was bij manege Hooijen en waarop de goedheiligman zijn ronde maakte, overleed eerder dit jaar.

Daarom werd een ander paard gehuurd, maar datzelfde paard moest ook opdraven bij de intocht in Oisterwijk. Dus stapte de Sint over op de kar waaruit de kinderen de mandarijntjes krijgen uitgedeeld. ,,Toch vreemd dat als je op een kar staat en dat achter je mandarijntjes worden uitgedeeld. Dat ben ik niet gewend”, lachte de Sint.

Bukken
Tijdens de optocht zorgde deze wisseling voor de nodige problemen. Zo moest hij bukken bij de Willem II passage. Sint: ,,Het is toch raar dat ik bij die passage moet bukken. Er staan heel veel kinderen en die zien mij dan bukken.” Ook over de gang van zaken is de goedheiligman niet te spreken. ,,De focus ligt bij de zwarte pietendiscussie en ze vergeten dan een paard voor me te regelen. Het is te gek voor worden.”

Koepelhal
De Sint reed met een stoet naar de Koepelhal in Tilburg, waar hij wordt opgewacht door kinderen, vaders, moeders en opa's en oma's. Aan de zijkant van de Tilburgse Koepelhal tussen de eetkraampjes, staat een jong gezin. Vader Niek van der Schoof, moeder Renée Hoendervangers en dochters Amélie van drie en Milou van net één jaar oud. Ze zijn afgekomen op het feest en wachten op zwarte piet, Sinterklaas en cadeaus. ,,Pepernoten heb ik al in mijn schoen gehad vanmorgen, helemaal vol”, zegt Amélie terwijl ze schuilt in de armen van haar vader.

,,Je merkt dat de spanning bij de kinderen toeneemt”, vertelt Niek. ,,Je ziet bij de oudere kinderen dat ze hyper worden en dat ouders dat sussen door te zeggen ‘dat ze wel lief moeten zijn.’ Nu pas snap je dat je ouders je daardoor drie weken stil konden houden. Dat werkt bij Amélie nu ook.”

Volledig scherm
Het gezin staat te wachten tot de sint arriveert. © Guy Horrichs
Volledig scherm
Piet had de grootste moeite om de menigte kinderen een beetje rustig te krijgen, zo enthousiast waren ze. © Jan van Eijndhoven

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.