Volledig scherm
Sinterklaas en een van zijn pieten tijdens de intocht dit jaar. © Jan van Eijndhoven

Sinterklaascomité Tilburg ziet sponsors afhaken 'door pietendiscussie'

TILBURG - Het Sinterklaascomité Tilburg moet het dit jaar met de helft minder aan sponsorgelden doen. Sponsoren zijn de zwarte pietendiscussie beu en houden daardoor de hand op de knip, vermoedt voorzitter Fernand Palmen. De Ondernemers Federatie Tilburg herkent zich hier niet in.

Bij sponsoren haalde het comité dit jaar 20.000 euro op. Vorig jaar was dat nog 40.000 euro. Dit geld is niet bedoeld voor de intocht maar voor extra activiteiten. Bij haar rondgang langs de winkeliers 'proefde' ze dat veel van hen de pietendiscussie beu zijn, stelt de voorzitter. Diverse grotere winkelketens wilden de poster, met daarop alleen zwarte pieten, ook niet ophangen, zegt hij. ,,Ze willen zich, denken wij, niet publiekelijk met het sinterklaasgebeuren afficheren."

Dat geluid klinkt voorzitter Ronald Westerveld van de Ondernemers Federatie Tilburg, waarbij nagenoeg alle lokale winkeliersverenigingen zijn aangesloten, niet bekend in de oren. ,,Daar is geen discussie over geweest." Ondernemers maken volgens hem zelf en per jaar een afweging of ze een evenement wel of niet steunen.

Nog geen problemen
Het Sinterklaascomité komt door de lager inkomsten nog niet door in de problemen. Het sinterklaasfeest in de Koepelhal, extra inkomsten uit collectes en eigen vermogen zorgen ervoor dat het financiële plaatje dit jaar rond komt. ,,Ouderen en kinderen krijgen gewoon cadeautjes, ze worden niet de dupe."

Hij maakt zich wel zorgen over de toekomst. ,,De zwarte pietendiscussie zal volgend jaar nog niet over zijn."

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.