Volledig scherm
© MaRicMedia

Slachtofferhulp voor vrouw (21) die voetganger op A58 niet meer kon ontwijken: 'We zijn in shock'

GILZE – Betrokken raken bij een ernstig ongeluk. Niemand hoopt het ooit mee te maken. Voor de 21-jarige Karin* en haar vriend werd woensdagavond hun ergste nachtmerrie werkelijkheid. Op de A58 richting Tilburg kwam hun auto in aanraking met een vrouw. De vriend van Karin kon haar niet meer ontwijken. ,,We zijn helemaal in shock."

Karin en haar vriend zijn die avond vanuit Oosterhout op weg naar Tilburg. Ze rijden rustig achter een vrachtwagen, er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Maar ter hoogte van de afrit Tilburg-Reeshof gaat het vreselijk mis. Karin en haar vriend zien iets onder de vrachtwagen vandaan komen. Ze proberen het nog te ontwijken, maar het is te laat.

Hert

,,We dachten in eerste instantie aan een hert”, vertelt Karin. ,,Want ja, wat zou het anders kunnen zijn?” De chauffeur van de vrachtwagen zet de alarmlichten aan en stopt op de vluchtstrook, ze besluiten hetzelfde te doen. 

Dan komt het vreselijke besef: er ligt geen dier op de weg, maar een vrouw. Karin en haar vriend zien gruwelijkheden die ze nooit meer van hun netvlies krijgen. ,,We vonden het zo erg, zo afschuwelijk.”

Tientallen auto's

Volgens ooggetuigen rijden tientallen automobilisten over het slachtoffer heen. De meeste van hen rijden daarna door, tot grote frustratie van Karin. ,,Als je voelt dat je iets hebt geraakt, dan stop je toch gewoon?” 

Eén van de automobilisten schrikt zo erg dat ze tegen de vangrail botst. ,,Dat meisje achter het stuur was zo in paniek. Ze moest zelfs de snelweg oversteken zodat ze door de hulpdiensten kon worden opgevangen.”

Quote

Het ongeluk spookt telkens weer door onze hoofd. We voelen ons schuldig, maar weten ook dat we hier niets aan konden doen.

Karin:

Overstuur van het gebeuren worden Karin en haar vriend met een ambulance naar het dichtstbijzijnde tankstation gebracht. Fysiek mankeren ze niets, maar het ongeluk heeft wel diepe indruk op ze gemaakt. Slachtofferhulp heeft zorg aangeboden. 

,,Daar hebben we echt behoefte aan", zegt Karin. ,,Het ongeluk spookt telkens weer door onze hoofden. Of ik mij schuldig voel? Ja, maar ik weet ook dat we hier niets aan konden doen. Het was al te laat.”

'Foute boel'

Op zo’n honderd meter afstand van het ongeluk staat rijinstructeur Ivo van Gils een uur lang in de file. Naast hem zit een leerlinge achter het stuur. ,,Voor haar was het absoluut geen leuke rijles. Ze schrok van wat er om haar heen gebeurde. Ambulances, brandweer, veel zwaailichten. De gezichtsuitdrukkingen van de hulpverleners vergeten we niet snel. Je kon gewoon zien dat het foute boel was.”

Betrokkenen van het dodelijke ongeluk kunnen voor emotionele ondersteuning terecht bij Slachtofferhulp. Jaarlijks wordt er aan 150.000 slachtoffers van een misdrijf of ongeluk hulp geboden. 

Tekst gaat verder onder deze tweet

Wat doet Slachtofferhulp?

Professionals van Slachtofferhulp praten met slachtoffers over wat ze hebben meegemaakt en helpen hen de draad van het leven weer op te pakken. Indien nodig, worden slachtoffers doorverwezen naar gespecialiseerde hulpverlening.

‘Hoe iemand reageert na een ingrijpende gebeurtenis hangt af van de ernst van de gebeurtenis en hoe de omgeving reageert’, meldt Slachtofferhulp op haar website. ‘Ook hoe het slachtoffer zich voelde voor de gebeurtenis is belangrijk.’

Het onderzoek naar het dodelijke ongeluk gaat donderdag onverminderd verder. Later in de middag werd duidelijk dat het slachtoffer een 35-jarige vrouw uit Breda betrof.

*Op verzoek van de ooggetuige is besloten om haar naam te fingeren

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.