Volledig scherm
Hans Smolders legt de eed af bij de installatie van de gemeenteraad van Tilburg. Rechts tweede man Peter van de Hoeven. ANP JEROEN JUMELET © ANP

Smolders definitief buitenspel in Tilburg

TILBURG - In Tilburg komt definitief geen coalitie met verkiezingswinnaar Hans Smolders. Informateur Philip Eijlander heeft zijn informatie-opdracht beëindigd. 

Eijlander moest eerder al constateren dat D66 de poot stijf hield: geen coalitie met Hans Smolders verzekerde lijsttrekker Berend de Vries al voor de verkiezingen. De LST heeft in samenspraak met de informateur vervolgens ingezet op de verkenning van de vorming van een brede coalitie. Die zou dan  bestaan uit de LST, Groen Links, de VVD, het CDA en de PvdA. Samenwerking en verbinding tussen diverse partijen in de stad zouden sleutelwoorden zijn om te komen tot een stabiel stadsbestuur. 

Groen Links vroeg meer tijd en ruimte om de deelname aan deze coalitie grondig politiek inhoudelijk te kunnen overwegen. Uiteindelijk heeft Groen Links laten weten dat de partij niet beschikbaar is voor deelname aan deze coalitie. Eijlander: ,,De partij acht de kans te klein dat in deze samenstelling voldoende van het eigen program kan worden gerealiseerd." 

Gezonde basis 

,,De LST heeft nog overwogen om de verkenning verder voort te zetten zonder deelname van die partijen, maar ziet daar op dit moment vanaf omdat dit – zo verwacht het - niet zal leiden tot een stabiel stadsbestuur dat kan rusten op een gezonde basis. Ik meen dat dit op een goede professionele afweging van fractieleider Hans Smolders berust", schrijft Eijlander.

Volgens de voormalig rector magnificus is duidelijk geworden dat GroenLinks op inhoudelijke gronden niet bereid was om een coalitie met de LST te steunen zonder deelname van D66. ,,Wat er verder ook van gezegd kan worden. Het is de politieke realiteit." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.