Volledig scherm
Het Midi Theater in Tilburg. © Google Streetview

Smolders: Midi weggeven had drie miljoen bespaard

TILBURG - Als de gemeente Tilburg in 2010 het verbouwde theater Midi had weggegeven, in plaats van het later te verkopen, had ze drie miljoen euro bespaard. Bovendien. Had ze dan een duur lapje grond nog in bezit gehad.

Die conclusie trekt Hans Smolders uit het kostenoverzicht dat B en W na raadsvragen van zijn kant heeft opgesteld. Toenmalig wethouder Joost Möller verkocht het theater in 2013 voor 1,3 miljoen. De hoogste bieders waren goede bekenden van hem, Joris Duijsters en Hein Heffels. Zij kregen voor die prijs ook een strook grond om een terras te kunnen realiseren.

In 2010 al was het het peperdure theaterplan geflopt. Sindsdien heeft de gemeente nog drie miljoen euro aan kosten te gemaakt, zo blijkt uit het overzicht. Naast subsidie voor Theaters Tilburg gingen er flinke bedragen naar het afkopen van het horecacontract en het oplossen van vocht- en geluidproblemen. Voor de aankoop en verbouwing had Tilburg al tien miljoen betaald. Smolders: ,,In totaal is dus 13 miljoen door het putje gespoeld."

Vooral het vochtprobleem bleek van dien aard dat Midi als theater uiteindelijk niet meer was te exploiteren. Het pand is inmiddels doorverkocht. De nieuwe eigenaar wil het slopen en vervangen door nieuwbouw. Hoewel het resterende vochtprobleem nu niet meer hoeft te worden opgelost, hielden Duijsters en Heffels vast aan een contractuele bepaling, zodat de gemeente toch 76.000 euro moest betalen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.