Volledig scherm
De burgemeesters van Tilburg en Den Bosch, in het onderzochte jaar 2016 waren dat nog Noordanus en Rombouts, beschikken over een leasewagen met chauffeur. © John Back © Brabants Dagblad

Smolders: op vervoer burgemeester direct 18.000 besparen

TILBURG - Op de vervoerskosten van de burgemeester kan eenvoudig 18.000 euro worden bespaard. Hans Smolders dringt daar althans op aan met een officiële vraag aan B en W. 

Tilburg betaalde in 2016 hoge kosten voor het vervoer van de burgemeester, toen nog Peter Noordanus, zo wees onderzoek van het Brabants Dagblad uit. Tilburg gaf daarvoor een bedrag op van 175.204 euro, meer nog dan Noordanus' salaris. Het geld ging onder meer op aan de leaseauto en twee vaste chauffeurs die Tilburg in dienst heeft. Die chauffeurs verrichten overigens ook andere werkzaamheden voor de gemeente.

Smolders baseert zich op vragen die hij in 2014 al stelde over de vervoerskosten van de burgemeester. Noordanus gebruikte de dienstauto geregeld voor meer dan 500 kilometer per jaar ook voor privé-doeleinden. 

Rittenstaat

In dat geval telt de fiscus een kwart van de cataloguswaarde van de wagen op bij het inkomen van de burgemeester. Noordanus werd voor dat bedrag, 17.874 euro, gecompenseerd door de gemeente. Op die manier werd ook voorkomen dat de burgemeester een rittenstaat moest bijhouden en discussie zou ontstaan over wat al dan niet ambtgebonden vervoer was, zo voerden B en W destijds aan.

Smolders dringt erop aan dat burgemeester Weterings geen privé-kilometers rijdt met de dienstauto. In dat geval kan hij wel een rittenadministratie laten bijhouden, hetgeen de gemeente jaarlijks een kleine 18.000 euro bespaart. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.