Volledig scherm
Advocaat Spong tijdens het debat vrijdagmiddag. Paul Depla in de rug. © René van der Lee

Spong vraagt minister om zich in te zetten voor Tilburger Johan van Laarhoven

* UPDATE 17.50 uur * TILBURG - Advocaat Gerard Spong heeft minister Van der Steur gevraagd om zich in te zetten voor het lot van de in Thailand gevangen zittende Tilburger Johan van Laarhoven. Spong zei dat vrijdagmiddag tijdens een debat in de door Van Laarhoven begonnen coffeeshop The Grass Company.

Van Laarhoven is in Thailand tot 20 jaar cel veroordeeld vanwege het witwassen van het geld hij met zijn coffeeshops verdiend heeft. De omstandigheden in de gevangenis in Bangkok zijn erbarmelijk. "De minister heeft de dure morele plicht om al het mogelijke te doen om het lot van Johan te verbeteren", aldus Spong. "Maar hij zal het wel niet durven, want de minister is van de slappe hap".

Depla
In het debat waarschuwde de Bredase burgemeester Paul Depla dat een eventuele regulering van de wietteelt niet de oplossing van alle problemen betekent. "Als andere landen niet hetzelfde doen, blijf je illegale wietteelt houden voor de export. En de overheid moet dat hard blijven aanpakken. Maar reguleren is beter dan het huidige beleid, want dat legt echt de rode loper uit voor criminelen."

Experimenten
Depla maakte deel uit van de werkgroep van de VNG, die onlangs voorstelde om experimenten te gaan starten voor het reguleren van de wietteelt. De gemeenten gaan daar dit jaar over praten, maar duidelijk is dat het tijdens deze kabinetsperiode niet meer tot zo'n ommezwaai zal komen.

Bekijk ook ons dossier over de zaak via bd.nl/vanlaarhoven.

Tilburg e.o.