Volledig scherm
Sluis 3, op deze foto nog in aanbouw, is al klaar. Op dit stuk is het Wilhelminakanaal al bevaarbaar voor de grootste containerschepen. Voor het deel bij sluis 2 in Reeshof is dat nog niet zo. Het besluit valt binnenkort. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Spookbeeld verzakkende huizen waart weer door Reeshof: 'Wij willen nu gehoord worden'

TILBURG - Een groep die zich 'bezorgde burgers' noemt en de wijkraad Reeshof verlangen openheid en inspraak. Ze vrezen dat hun stadsdeel  alsnog met een lagere grondwaterstand te maken krijgt als gevolg van de verbreding van het Wilhelminakanaal. Ze verlangen openheid en inspraak.

,,Het is in potentie een miljoenenzaak", zegt voorzitter Erik Groels van de wijkraad Reeshof. ,,Duizenden huizen kunnen risico lopen, in het ergste geval verzakking, wanneer het waterpeil daalt."

Ze luiden de alarmbel omdat een besluit van de minister van infrastructuur over de verbreding van het laatste stuk Wilhelminakanaal nabij is. Er is een serieuze kans dat de keus toch valt op de sloop van sluis 2, met als effect dat de waterstand in de omgeving daalt. 

De 'laagwaterpeilvariant' ligt op tafel bij een stuurgroep - ministerie, Rijkswaterstaat, provincie, gemeente Tilburg die eind deze maand een principebesluit moet nemen. Of die daar stand houdt? ,,Daar wil ik niet op vooruitlopen", zegt de Tilburgse wethouder Mario Jacobs (GroenLinks).

Vorig jaar maakten Tilburg en de provincie geld vrij voor een verbouwing van sluis 2 bij Reeshof, waardoor grondwaterpeilverlaging en risico's voor huizen en bedrijfsgebouwen zouden worden voorkomen. Minister Schultz Van Haegen stelde een besluit uit en liet daarna toch een extra onderzoek doen.

De 'bezorgde burgers' zijn nooit gehoord. Dat moet nu alsnog gebeuren, stellen ze. ,,Voordat het te laat is. Allerlei experts konden reageren op het nieuwe onderzoek, maar wij kennen het niet en kunnen er dus niks over zeggen. Terwijl het om ónze huizen gaat." 

De fracties Lokaal Tilburg en LST stellen de kwestie maandag aan de orde in een raadscommissie. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.