Volledig scherm
Blijdschap in Berkel-Enschot, waar team Lijst 5 onlangs de dorpsquiz won. © Rudolf Robben

Stadsquiz Tilburg maakt zaterdag zijn debuut met 25 teams

TILBURG - Naar schatting 250 tot 350 mensen staan klaar om zaterdag mee te doen aan de eerste Stadsquiz Tilburg. Bij de organisatie hebben zich 25 teams voor deelname ingeschreven.

,,Voor een eerste keer zijn we daar heel tevreden over", zegt Karel Luttikholt, voorzitter van de organiserende Kiwanis Tilburg.  ,,Zeker in aanmerking genomen dat in het weekeinde de herfstvakantie begint."

Een select gezelschap binnen serviceclub Kiwanis heeft 180 vragen bedacht die de deelnemende teams zaterdag voor de kiezen krijgen. Die hebben volgens Luttikholt allemaal een verband met de stad. 

,,Het zijn niet alleen kennisvragen. In een aantal gevallen zullen de deelnemers ook iets moeten doen of voor een antwoord de stad in moeten gaan." Stadsquiz Tilburg volgt daarin de vele dorpsquizzen in de regio, die soms al jaren volgens dat stramien werken. 

De Tilburgse teams hebben zaterdag van 17 tot 21 uur de tijd om hun antwoorden te verzamelen. De verwerking door de jury gaat online en vergt zo weinig tijd dat dezelfde avond de uitslag bekend kan worden gemaakt. Burgemeester Theo Weterings zal dat doen in het Koning Willem  II Stadion, als sluitstuk van een feestelijke avond. 

Elk team betaalt 250 euro om mee te kunnen doen. Dat geld gaat in zijn geheel naar de Johan Stekelenburg Stichting, die het besteedt aan een pc-project voor kansarme kinderen.  

Stadsquiz Tilburg haalt bij lange niet de deelname in de dorpen, waar soms meer dan tweeduizend inwoners in touw zijn. Hoe is dat te verklaren? Luttikholt: ,,Hier is het de eerste keer. Het inschrijfgeld is vanwege het goede doel hoger, wellicht is dat ook een drempel. En in een dorp is het ook meer 'ons  kent ons' dan in een stad. Maar als we acht jaar verder zijn hopen we ook op zo'n aantal deelnemers te zitten."

Tilburg e.o.