Volledig scherm
© anp

Steelpannetje velgenreiniger en rioolontstopper als Tilburgs 'ghb-lab'

BREDA - Hij was één van de eerste ghb-makers die in Tilburg werden opgepakt. De 40-jarige Tilburger die zijn woning aan de Koestraat gebruikte om ghb te bereiden. Hij werd op 25 januari opgepakt en kreeg maandag van de politierechter in Breda achttien weken cel.

De politie sprak van een ghb-laboratorium. Maar dat klinkt veel te professioneel voor wat er werd aangetroffen. Op zijn fornuis kookte hij zelf het spul. Hij gooide velgenreiniger en rioolontstopper bij elkaar in een steelpannetje om zijn gemene goedje te maken. In de woning lag twee liter ghb en zes liter aan grondstoffen om in totaal nog twaalf liter te kunnen maken. Dat klinkt als veel, maar ghb-verslaafden die meer dan een halve liter per dag gebruiken zijn geen uitzondering.

Behalve ghb lag in de woning nog bijna drie gram cocaïne en achttien gram speed. Alles voor eigen gebruik, vertelde de man tegen de rechter. ,,Een keiharde handelsvoorraad'', maakte officier van justitie Teuntje Gudde ervan. 

Inmiddels is de man verhuisd naar België en naar eigen zeggen clean. Hij wil echter wel hulp om clean te blijven en gaat daarom in hoger beroep, zodat hij mogelijk begeleiding door de reclassering kan krijgen.

Tilburg e.o.