Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven

Stichting bij Sinterklaasintocht Tilburg over zwarte piet: 'Ik blijf, wen er maar aan!'

TILBURG - ,,Zwarte piet moet zwart blijven. Geen vegen- of gekleurde pieten maar zwarte pieten om de traditie voort te zetten”, zegt Monique van Loon (54) van ‘Stichting uit een goed hart’ bij de Sinterklaasintocht op zondag in Tilburg. Samen met een twintigtal pieten laat ze zien ‘dat mensen die er anders over denken, niet een kinderfeest verpesten.’

De 38-jarige vader van Dex (5) en Bryan (3), Jurgen van Herp is het hier volledig mee eens. ,,Kinderen zien niet dat een zwarte piet zwart is. Die zien een piet en welke kleur die heeft maakt niet uit. Ik ben opgegroeid met een zwarte piet en ik vind dat we dat moeten voortzetten. Het gaat om dat de kinderen plezier hebben en dat mag niet verstoord worden door protesten.”

Witte en gekleurde pieten
Tijdens de optocht door het Tilburgse Centrum loopt Van Loon met haar groep mee. Naast het uitdragen van zwarte piet, hebben ze nog een manier om hun doel te bereiken. ,,Witte of gekleurde pieten moeten bij onze wagen uit de buurt blijven. Als zij toch bij ons komen lopen, zullen we ze vriendelijk vragen bij hun eigen wagen te gaan lopen. Ook laten wij ons affiche zien met de tekst ‘ik blijf, wen er maar aan.”

Een doel dat makkelijk behaald is, omdat er geen gekleurde pieten meelopen, vertelt voorzitter van het Sinterklaascomité in Tilburg Ferdinand Palmen. ,,Er lopen geen witte pieten mee vanuit het comité. We hebben de afgelopen weken de zwarte pietendiscussie op de voet gevolgd. Daarin moeten wij geen standpunt innemen maar toch hebben we ons grote zorgen gemaakt, maar gelukkig is het goed verlopen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.