Strafrechtelijk onderzoek naar Tilburgs chroom-6-schandaal
Justitie ziet voldoende aanknopingspunten voor strafrechtelijk onderzoek naar het Tilburgse chroom-6-schandaal. De bescherming van slachtoffers was ‘naar het zich laat aanzien vermoedelijk onvoldoende’, zegt zij.
Delen per e-mail
Een jaar geleden meldde Justitie al dat zij een vooronderzoek deed naar de affaire. Dat gaf voldoende aanleiding om verder te graven - nu met de officiële status van een strafrechtelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie spreekt van een ‘complex onderzoek’ dat nog enkele maanden gaat duren.
Oude treinen
In Tilburg moesten zo’n 800 bijstandsgerechtigden van 2004 tot en met 2011 oude treinen opknappen. Pas jaren na het werklozenproject kwam aan het licht dat in de verf die van de treinen was geschuurd het gevaarlijke, kankerverwekkende chroom-6 kon zitten.
Justitie zegt nu uit te zoeken ‘of er gehandeld is in strijd met voorschriften op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu’. En: ,,Onderwerp van onderzoek is ook, wie of welke partij hiervoor mogelijk strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden.”
Het werklozenproject was een samenwerking van de gemeente Tilburg, onderhoudsbedrijf NedTrain en het Spoorwegmuseum. Het museum leverde de treinen en NedTrain (dochterbedrijf van de NS) was eigenaar van de locatie waar gewerkt werd. Tientallen betrokkenen verklaarden tegenover het Brabants Dagblad al eerder dat de bescherming van werklozen schrijnend tekort schoot. Uit onderzoek van de krant bleek verder dat NedTrain de chroomverf tot de jaren 90 in de eigen werkplaatsen gebruikt had. Blijkbaar werd daaraan niet gedacht toen het project in Tilburg van start ging. Van de gevaren van chroom-6 was het bedrijf zich evenwel eind jaren 70 al bewust, bleek uit documenten die het BD vond.
Getuigen
Justitie laat weten dat er ‘informatie is gevorderd’ en dat meerdere getuigen worden gehoord. Het onderzoek, uitgevoerd door de politie, staat onder leiding van het Functioneel Parket. Dat is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich onder meer toelegt op milieucriminaliteit.
De gemeente Tilburg heeft twee jaar geleden al een onafhankelijke commissie ingesteld om de zaak te onderzoeken. Die belooft, na meerdere vertragingen, op 31 januari 2019 met conclusies te komen. Een groot deel van het werk heeft de commissie uitbesteed aan het RIVM.
Defensie
Het RIVM deed ook onderzoek bij Defensie, waar personeel eveneens met chroom-6-verf in aanraking kwam. Conclusie daar was dat Defensie aansprakelijk is, mede door onvoldoende beschermingsmaatregelen. Het OM zegt ook naar die kwestie gekeken te hebben, maar: ,,Het OM kan Defensie niet vervolgen indien zou blijken dat er strafbare feiten door Defensie zouden zijn gepleegd. De staat is immuun voor strafvervolging.”
Bekijk hier de eerder gemaakte video met slachtoffers van chroom-6:
Verder in het nieuws
-
update Scooterrijdster met spoed naar het ziekenhuis na aanrijding in de Kwaadeindstraat in Tilburg
TILBURG - Bij een ongeval in de Kwaadeindstraat in Tilburg is woensdagmiddag rond kwart voor vier een vrouw gewond geraakt. Ze kwam met haar scooter onder een auto terecht. -
Willem II-aanvaller Avdijaj ziet Kosovo op de bank promoveren in Nations League
Donis Avdijaj was dinsdagavond bankzitter bij de laatste wedstrijd van Kosovo in groep 3 van league D van de Nations League. De aanvaller van Willem II zich zijn land in Pristini met 4-0 winnen van Azerbeidzjan en promoveren naar league C. -
PREMIUM
Jumbo Food Markt opent de deuren: nieuwe hoop op Stappegoor
TILBURG - Met de opening van de Jumbo Food Markt, vandaag, maakt aloud chagrijn op Stappegoor plaats voor ambitie en hoop. ,,Dit kan een ideaal gebied worden voor een dagje uit met gezin. Nu samen de schouders eronder.” -
Nee, station Tilburg is nog lang niet klaar: vernieuwing loopt door tot (zeker) 2025
Woe 21 nov: Al vier jaar wordt intensief gewerkt aan de transformatie van station Tilburg. Het einde is nog lang niet in zicht: het dak mag binnenkort uit de steigers, maar daarna volgt nog een hele riedel aan projecten. Van fietsenstallingen tot perron 4. -
Fran Sol kan naast Demouge en Coopal komen
Als Fran Sol scoort in de thuiswedstrijd van Willem II tegen Vitesse zondag, dan evenaart hij een prestatie van Frank Demouge en Coy Koopal. Zij waren tot dusverre de enige spelers van de Tricolores die na 13 speelronden op minstens 10 doelpunten stond. Demouge deed dat in het seizoen 2008/2009 en scoorde in de eerste 13 competitiewedstrijden 11 keer, Coopal mikte 10 keer raak in de eerste 13 competitieduels van het seizoen 1960/61.
-
Enorme run op kersttrui Willem II, club raakt in razend tempo door voorraad heen
Voor het eerst in de geschiedenis van de club bracht Willem II maandag een kersttrui op de markt. Die blijkt zo in trek dat de Tilburgse eredivisionist na twee dagen al bijna door de complete voorraad heen is. Woensdagmiddag waren er enkel nog kindermaten verkrijgbaar. -
PREMIUM
Clubhelden Clubheld Tessa van Breugel (OJC'98): 'Yes, weer een nieuw team erbij'
Tessa van Breugel wordt omschreven als de duizendpoot van korfbalvereniging OJC'98 uit Berkel-Enschot. Ze zit als secretaris in het bestuur, is lid van de ledenwervingscommissie, geeft trainingen aan drie tot en met zes jarigen en verzorgt clinics bij basisscholen. -
Willem II kan na winterstop weer op Peters rekenen: ‘Anders dan in de eredivisie’
Hij stond aanvankelijk niet op de lijst om mee te gaan met de reserves naar de uitwedstrijd tegen Feyenoord, maar Jordens Peters wilde het zelf heel graag. Daarom stond hij gistermiddag op een winderige en koude middag op een slecht bespeelbaar veld. Bovendien was er nog een 3-1 nederlaag.