Volledig scherm
Drie studenten stopten bij de opening van Primark Tilburg briefjes in de zakken van kledingstukken als protest tegen het kledingconcern. © BD

Studenten protesteren tegen Primark in Tilburg

TILBURG - Drie rechtenstudenten van de Tilburg University hebben woensdag een stille protestactie gevoerd bij de opening van de Primarkvestiging in Tilburg. Ze wilden daarmee protesteren tegen de vermeende kinderarbeidpraktijken van het concern.

De studenten stopten zo'n zeventig briefjes in zakken van kledingstukken met daarop een cynische boodschap van 'Amrita', een fictief 9-jarig kind uit Bangladesh. 'Amrita' bedankt de klant voor alle aankopen, omdat ze daardoor altijd zestien uur per dag kan werken in de fabriek, waarmee ze vijf cent per uur verdient. Net genoeg om elke dag één kom rijst van te kunnen kopen. 

Normen

Een van de studenten, een Duitse die niet met haar naam in de krant wil ("ik studeer rechten, het kan vervelend zijn als mijn naam op deze manier in de krant staat"), zegt dat zij en haar medestudenten met de actie protesteren tegen de manier waarop Primark met kritiek omgaat. ,,Ze trekken zich daar niets van aan.'' 

De verklaring op de website van Primark waarin het bedrijf aangeeft hoge normen te hanteren als het gaat om duurzaamheid en ethiek, nemen de studenten niet serieus. ,,Ze doen alsof. Met de prijzen die ze hanteren is het onmogelijk dat ze volgens die normen kleding maken.'' Onderzoek naar de productiemethoden van Primark hebben ze niet gedaan, geeft de studente toe. 

Convenant

Een woordvoerder van Primark gaf woensdag aan dat de winkel niet wist dat er briefjes in kledingstukken waren gestopt tijdens de opening. Het concern wilde verder geen inhoudelijke reactie geven en verwees naar de website van het bedrijf. Daarop meldt Primark dat het strenge richtlijnen hanteert voor alle fabrieken waar het mee werkt.

Primark staat niet op de lijst van bedrijven die het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben ondertekend. Met het convenant werken brancheorganisaties, vakbonden, de Nederlandse rijksoverheid en maatschappelijke organisaties samen om discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid tegen te gaan. Ook strijden de partijen voor goede werkomstandigheden en duurzame productiemethoden.

Op de lijst van Rank a Brand staat Primark in de middenmoot. De site beoordeelt bedrijven op duurzaamheid en geeft een score op een schaal van A (topmerk) tot E (Hand nog even op de knip). Primark krijgt een C, wat staat voor 'Redelijk op weg, kan beter'. 

Boodschap van 'Amrita' aan de koper


Hello,

this is a message from the sewer of this piece of clothing. I am 9 years old, and thanks to your high demand of clothing I never run out of work, which means that I may spend up to 16h daily in the factory. I don’t need to visit a school, since I learn needlework in a lifetime internship. Thanks to your appropriate price you have paid, I earn about 5ct per hour and just can afford one bowl of rice per day.

Think of me when your stomach rumbles or when you wear this piece of clothing made by children’s hands.

With love from Bangladesh,

Amrita

Tilburg e.o.