Nasser el Jackson in de voorstelling 'Ball' van choreograaf Guilherme Miotto.
Volledig scherm
Nasser el Jackson in de voorstelling 'Ball' van choreograaf Guilherme Miotto. © Ernest Potters

Sublieme straatvoetballer is niet zomaar ineens een danser

DEN BOSCH/TILBURG - Theatermakers maken lange dagen om op tijd klaar te zijn voor de première. Soms lukt dat niet en kost het meer tijd.

Dansvoorstelling 'Ball' zou dinsdag in première gaan op festival Boulevard. Maar op het allerlaatste moment besloot de Tilburgse choreograaf Guilherme Miotto de première door te schuiven naar het najaar. Zijn stuk is niet af. Het publiek zag de resultaten tot nu toe.

Wereldkampioen

In 'Ball' toont straatvoetballer Nasser el Jackson uit Tilburg-Noord zijn virtuositeit. Deze balkunstenaar van 23 jaar is wereldkampioen freestyle voetbal (ground moves) en ambassadeur van de KNVB.

Miotto - hij leerde dansen op straat in Brazilië - is diep onder de indruk van de bewegingen van Nasser en werkt met hem aan een moderne dansvoorstelling. De voetballer heeft al trekjes van een performer, hij ontwikkelt zich als danser, maar is er nog niet.

Duet

In 'Ball' gaat Nasser een duet aan met zijn voetbal. Hij beweegt onnavolgbaar snel, draagt de bal in zijn nek, op zijn hoofd, op zijn schouders en voert het voetentempo op.

Hij speelt onder tl-buizen. Theaterlicht is er niet. De voetballer vindt dat prettig, maar om de demonstratie van zijn ongelooflijke skills tot een echte voorstelling te ontwikkelen  bieden een lichtplan en muziek  nog veel extra mogelijkheden.  Het proces van het maken van deze voorstelling gaat de komende tijd verder. 

Eerder maakte Miotto een succesvolle voorstelling met met B-boy (breakdance) Menno van Gorp.

Tilburg-Noord

Guilherme Miotto denkt dat Nasser el Jackson zich nog erg kan ontwikkelen. Dat mag hij doen bij Corpo Máquina, het gezelschap van Miotto. Dat strijkt neer in Tilburg-Noord. Miotto wil daar samen met sociaal werker Amine Mbarki gaan werken met jongeren uit de wijk. Het streven is om in de wijk een theatertje te vestigen.

Ball, te zien: woensdag Boulevard

De première van 'Ball' is nu waarschijnlijk in oktober in De NWE Vorst in Tilburg. 

Tilburg e.o.