Volledig scherm
Tilburg University

Subsidie Tilburg University en Fontys voor onderzoek robotjournalistiek

TILBURG - Het Fontys Lectoraat Media kijgt financiële ondersteuning vanuit het SIA voor de ontwikkeling van een geautomatiseerde nieuwsredactie. Het SIA financiert en stimuleert praktijkgericht onderzoek van hogescholen.

Samen met Tilburg University ontwikkelt het lectoraat middelen die automatisch nieuwsverhalen kunnen vertellen. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van robots die automatisch teksten produceren en op de impact hiervan op het nieuwsveld. De impact wordt onderzocht uit het perspectief van de journalist als de nieuwsconsument.

Onderzoeksleider Hille van der Kaa (Fontys) is er van overtuigd dat het project een positieve bijdrage levert aan de journalistiek. “Ik geloof sterk dat we met nieuwe technologieën een nieuw soort journalistieke verhalen kunnen maken.” Volgens haar is het belangrijk dat journalistieke mediabedrijven deze technieken omarmen. “Journalisten zien deze ontwikkelingen vaak een beetje als een ver-van-mijn-bed-show. Maar dergelijke technologie komt het journalistieke werkveld binnen. En sneller dan verwacht.”

Tilburg e.o.