Volledig scherm

Surinaams voorman Eddy Dap overleden

TILBURG - De Surinaamse voorman Eddy Dap is vanochtend in zijn woonplaatsTilburg overleden, na een slepende ziekte. Hij is 74 jaar geworden. Geheelvolgens zijn wens is hij thuis gestorven, verzorgd door zijn naasten.

Eddy Dap was tot aan zijn dood voorzitter van de Welzijnsstichting voor Surinamers in Tilburg (WST), een positie die hij al sinds 1984 bekleedde.

'Ome Eddy' Dap kwam in 1967 naar Nederland en zette zich in voor de emancipatie van de Marrons, een bevolkingsgroep uit de binnenlanden van Suriname. Relatief veel Marrons die naar Nederland kwamen, zijn uiteindelijk in Tilburg terecht gekomen omdat ze bij Dap aanklopten voor hulp en raad. "Hij was een heel sociale, betrokken man. Voor de Surinaamse gemeenschap in Tilburg, maar ook daarbuiten. Hij hielp waar hij kon", zegt secretaris Ditchia Lackin van de WST. Zo stelde Dap in 2003 ruimte van de WST beschikbaar voor de Tilburgse Voedselbank.

Dap was niet alleen in Tilburg een bekende, maar ook daarbuiten. Hij was een van de adviseurs van de leider van het Surinaamse junglecommando Ronnie Brunswijk. En in 2006 zette Dap mede een actie op touw om geld in te zamelen voor slachtoffers van de overstromingen in Suriname.

Lees maandag het Brabants Dagblad voor meer informatie.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.